Србија и Балкан

Приштина оптужује Београд да спонзорише тероризам: Јачају "Цивилна одбрана" и "Северна бригада"

У студији Института за безбедност и отпорност - "Превент" оптужује се и Русија да финансира "Цивилну одбрану" и "Северну бригаду"
Приштина оптужује Београд да спонзорише тероризам:  Јачају "Цивилна одбрана" и "Северна бригада"© Printskrin/Youtube/Kosovo Online

Тзв. косовска влада прво је непостојеће организације "Цивилна одбрана" и "Северна бригада" чије се деловање на Косову и Метохији може уочити само на графитима, прогласила терористичким, а затим их довела у везу са наоружавањем и нападима диригованим из Русије и Београда, да би их сада оптужила да повећавају утицај на северу покрајине.

То се тврди у студији коју је објавио приштински Институт за безбедност и отпорност – "Превент".

У документу се истиче да је спречавање и сузбијање њиховог деловања на простору махом насељеном Србима велики изазов, због наводних веза са екстремним националистима и појединцима са екстремне деснице на северу, као и због финансијске подршке коју добијају из Србије и Русије, пише "Коха".

"Косову прете терористички акти које спонзорише Србија", упозорава се у студији коју је у суботу објавио Институт за безбедност и отпорност - "Превент".

У студији се наводи да су такве "екстремистичке организације", као и појединци повезани са њима, тренутно главни извор нестабилности за грађане и "државне институције" на тзв. Косову, "са посебним акцентом на феномене насилног екстремизма и тероризма".

Према студији, ове екстремистичке групе и организације насиље користе као једно од главних средстава за постизање својих политичких циљева.

"Организације попут 'Цивилне одбране' и 'Северне бригаде' уживају велику финансијску подршку организованог криминала и кријумчарских структура које делују на северу Косова и у Србији. Поред тога, финансирају их и директно подржавају структуре државне безбедности српске државе, што ове две организације чини веома моћним и опасним за Косово", наводи се у студији.

У извештају је такође истакнуто да су глобалне геополитичке промене, посебно у области одбране и безбедности, имале директан утицај и на тзв. Косово.

У документу се критикује и Европска унија, због недостатка стратегије за решавање политичких проблема између земаља Западног Балкана, као нпр. оних између Приштине и Београда.

У студији се оптужује и Русија, да је својим сукобом светску пажњу усмерила ка Украјини, те да такође финансира "Цивилну одбрану" и "Северну бригаду".

Институт за безбедност и отпорност – "Превент" препоручио је тзв. влади Косова да развије свеобухватнији приступ у борби против тероризма и насилног екстремизма према субјектима који делују на северу "Косова".

Иначе, то што се једна творевина самопрогласила на згаришту онога што је остало после тзв. Ослободилачке војске Косова, да би друге оптужила за тероризам, многи су видели као покушај стварања измишљеног, виртуелног непријатеља са циљем да се оправда наставак политичког терора над Србима.

Такође, Куртијеве листе оних који наводно припадају "терористичким организацијама" и сама проглашавања служе, како су раније изјавили саговорници РТ Балкан, да се заокружи потпуна окупација севера КиМ и инсталирају тзв. Косовске безбедносне снаге.

image