Србија и Балкан

Дрецун: Проглашење терористичких организација на северу део плана да се тамо инсталирају КБС

Милован Дрецун је нагласио да је у неколико наврата говорио да се Приштина спрема да уради тако нешто да би заокружила потпуно окупацију севера КиМ и интегрисала тај део наше јужне покрајине у лажну државу Косово
Дрецун: Проглашење терористичких организација на северу део плана да се тамо инсталирају КБС© Tanjug/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је данас да је одлука премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да "Цивилна одбрана" и "Северна бригада" буду проглашене терористичким организацијама очекиван потез.

Дрецун је за РТС рекао да "Северна бригада" постоји само у неколико графита које је неки појединац исписао, тако да је Курти графите прогласио терористичком организацијом.

Нагласио је да је у неколико наврата говорио да се Приштина спрема да уради тако нешто да би заокружила потпуно окупацију севера КиМ и интегрисала тај део наше јужне покрајине у лажну државу Косово.

Дрецун истиче да је Приштина терористичке организације пронашла у нечему што не постоји.

"То је некаква Северна бригада и Цивилна заштита која је након Бриселског споразума једноставно распуштена и ти људи примају плате од привремених институција самоуправе. Северна бригада постоји само у неколико графита које је неки појединац исписао, тако да је Курти графите прогласио терористичком организацијом", рекао је Дрецун.

Истиче да не постоје никакве организације и додаје да Курти прича о томе да се врши притисак на људе када иду на изборе, да се принудно, насилно изводе на некакве протесте и да је то за њега тероризам.

Како оцењује, та акција има два циља, а први је да се проглашањем некаквих терористичких организација подиже степен ангажовања снага којима Приштина располаже.

"До сада смо имали причу да се ради о криминалним бандама на северу које дестабилизују ситуацију и да против њих треба да се боре припадници специјалне параполицијске јединице и зато су их убацивали на север Косова, да успоставе наводну владину права", рекао је Дрецун.

Наглашава да, ако се сада подиже праг са "криминалних банди" на "терористичке организације", онда су потребни додатни капацитети и додаје да те капацитете Приштина планира да пронађе у тзв. косовским безбедносним снагама и да у једном тренутку затражи од команданта Кфора одобрење да их инсталира на северу, под изговором наводне борбе против непостојећих терористичких организација.

Дрецун указује да, са друге стране, на овај начин Приштина ствара, условно речено, правни основ и механизам за континуирана даља хапшења Срба.

"Сада могу да прогласе свакога терористом. Курти је недавно направио један списак на којем је 350 Срба који је он покушао да уручи Мирославу Лајчаку, он одбио да прихвати. Те Србе он је декларисао тада као некакве криминалце, а сада лако може да их претвори у терористе", рекао је Дрецун.

Указао је да тзв. министар унутрашњих послова у Приштини Џељаљ Свечља тврди да су координирали ту акцију са међународним партнерима, а да се сада виде изјаве из водећих западних земаља да нису координирале никакву активност на проглашењу некаквих непостојећих територијалних организација.

Дрецун наводи да западне земље имају јаке обавештајне службе које су присутне на Косову и Метохији, ту је Кфор, односно НАТО преко Кфора, и веома добро знају да ли постоје неке терористичке организације.

"Да, оне постоје. Али се налазе међу радикалним исламистима који делују на Косову и Метохији и ту можете да тражите међу њима терористе, али  не можете да их тражите међу Србима који мирно протестују да би заштитили своје права", рекао је председник Одбора за КиМ.

Додао је да истину о томе зашто се води та игра Приштина свакако зна, да западне земље знају истину и да је то сада питање за њихове међусобне односе.

Према његовим речима, чињеница је да Запад ништа није предузео да спречи тзв. Косово у таквом науму и сада се отвара пут да Приштина прогласи кога год хоће терористом на северу КиМ и да га хапси.

"И како сада очекивати рецимо одржавање избора на северу Косова у условима када увек могу некога ко крене да гласа, да прогласе терористом и да га онако брутално хапсе као што су већ хапсили неке наше људе", запитао се Дрецун.

image