Србија и Балкан

Саобраћајна полиција: Овог викенда херметички затварамо Гучу, странци рент-а-каром превозе мигранте

Помоћник начелника Управе саобраћајне полиције Златко Беленцан је рекао да је примећено да страни држављани изнајмљују возила којима илегално превозе мигранте
Саобраћајна полиција: Овог викенда херметички затварамо Гучу, странци рент-а-каром превозе мигранте© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Помоћник начелника Управе саобраћајне полиције Златко Беленцан упозорава на пораст броја тешких саобраћајних несрећа у Србији у јул и најављује да ће првог викенда у августу контрола саобраћаја бити значајно пооштрена због бројних фестивала, смене туриста и илегалног превоза миграната.

"Од почетка године на путевима у Србији погинуле су 274 особе, а посебно је трагично било у јулу, током којег је евидентирано 46 смртних случајева у саобраћају, уз могућност да се тај број повећа јер међу њима има особа са тешким повредама и неизвесним исходом лечења" изјавио је Златко Беленцан.

Он је рекао да је полиција од 1. јуна до 15. септембра предвидела акцију за коридоре 10 и 11, што значи присуство полиције, не само саобраћајне, него и опште надлежности, да се заштите они који транзитирају кроз земљу, а одмарају на традиционалним местима као што су бензинске пумпе или одмаралишта поред ауто-пута.

"Последња акција која је спроведена, а то је пета централна, показала је прекорачење дозвољене брзине у скоро 10.000 случајева. Било је и поприлично оних који су себи дозволили да управљају под дејством алкохола, чак 350 возача у периоду од четири дана затечено је да управљају под дејством алкохола. Присутне су и психоактивне супстанце", напомиње Беленцан.

Страни држављани превозе мигранте

Осврћући се на удес који се догодио у среду на ауто-путу Пирот–Ниш, где је један илегални мигрант погинуо, а двадесет повређено после превртања комбија, Беленцан је рекао да се у том подручју спроводи појачана контрола саобраћаја и да је примећено да страни држављани изнајмљују возила којима илегално превозе мигранте.

"Појачана контрола саобраћаја се предузима на тим деоницама зато што је уочено да од границе са Бугарском мигранти долазе, преузимају их у комбије, стављају већи број њих и да би што пре стигли до одредишта, они прекораче брзину. Треба рећи да су то возачи који немају искуства да врше превозе, да управљају таквим брзинама и због тога долази до саобраћајних незгода. Саобраћајна полиција је на терен упутила појачане снаге у виду пресретача, значи необележених возила полиције, управо да би се открило и на време реаговало у илегалним транспортима миграната."

Херметичко затварање Гуче

Пред бројне фестивале који се одржавају у Србији почетком августа Беленцан најављује посебне мере, почев од сутра када се отвара Драгачевски сабор у Гучи.

"Традиционално, Гуча се затвара херметички, од подручја Чачка, а онда затим од планине Јелице према Ивањици. Географски положај Гуче је такав да може херметички да се затвори и да се спроводи контрола. Ради се као што је било и за Егзит или за регате. Биће дрога-тест, алко-тест и утврђивање општих услова за учествовање у саобраћају", најавио је Беленцан.

image