Србија и Балкан

Дан сећања на руске војнике погинуле у Првом светском рату: Положени венци на Новом гробљу (ФОТО)

Помен погинулим војницима служио је старешина Подворја Руске православне цркве у Београду протојереј Виталиј Тарасјев
Дан сећања на руске војнике погинуле у Првом светском рату: Положени венци на Новом гробљу (ФОТО)© Лола Ђорђевић / Спутњик

На Дан сећања на руске војнике погинуле у Првом светском рату 1914-1918, уприличена је свечана церемонија полагања венаца код Меморијала руске војничке славе у Руском некропољу на Новом гробљу у Београду. 

У церемонији су учествовали државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Нинослав Јовановић, државни секретар Министарства за бригу о породици и демографију Србије Никола Вукелић, помоћник Министра за бригу о селу Србије Горан Миленковић, дипломате амбасаде Русије.

Осим њих, присуствовали су и представници органа власти многих српских градова и општина, борачких и друштвених организација, као и удружења руских сународника и друштава руско-српског пријатељства.

Помен погинулим војницима служио је старешина Подворја Руске православне цркве у Београду протојереј Виталиј Тарасјев.

Владимир Пребирачевић, директор руско-српског центра "Мајак", за РТ Балкан каже да се помоћ Русије Србији у Првом светском рату сматра једном од најзначајнијих у ратном сукобу, као и да су су акције Русије спасиле Србију од нестанка са политичке карте света и од окупације у првој години рата.

"Руска помоћ Србији у Првом светском рату сматра се једном од највећих и најзначајнијих помоћи Србији у ратном сукобу. Русија је пружила Србији политичку, економску и војну подршку. Из Царске Русије у Србију преко Дунава стизали су конвоји војне опреме, хране, људство и болничка опрема. Акције Русије су спасиле Србију од нестанка са политичке карте света и од окупације у првој години рата, а касније су потпомогле повећавање њене територије. Руски цар Николај II Романов потписао је објаву рата 1.8.1914. године на страни Србије. У складу са тим историјским догађајем који се никада не сме заборавити, Српско-руски центар 'Мајак' четврту годину заредом учествује у организацији овог догађаја", изјавио је Пребирачевић.

image