Србија и Балкан

Газиводе, "завештање предака Албанцима", или завештање Светске банке и Србије која отплаћује кредите

Језеро "Ујмани", како га зову Албанци, летос под правом опсадом Албанаца, од приштинског естаблишмента до "обичних" купача, мада, из Алијансе за будућност Косова тврде да се ради о групама које организовано шаље Куртијев Покрет Самоопредељење
Газиводе, "завештање предака Албанцима", или завештање Светске банке и Србије која отплаћује кредитеGetty © Pierre Crom

Газиводе, или језеро Ујмани, како га зову Албанци, безмало читав север КиМ и посебно баште кафића на шеталишту у Северној Митровици, на потезу од главног моста на Ибру до споменика Кнезу Лазару, летос су прави туристички хит у Приштини. Просто, прете да својом привлачношћу засене овде веома омиљене кристално чисте воде плажа од Драча до Валоне у Албанији, туристичке знаменитости Скадра, Тиране.

Последњих недеља тако, нема истакнутијег припадника приштинског естаблишмента који на друштвеним мрежама није објавио фотографију – он или она на Газиводама, на чамцу, на плажи, у кафићу  у Северној Митровици, на путу од Зубиног Потока према Газиводама односно Брњаку, испијају кафу, пливају, итд... Сем насмејаних припадника приштинске политичке елите, лагано обучених, на фотографијама се, често, у позадини могу видети и тешко наоружани специјалци са дугим цевима, под панцирима и шлемовима.

Само приштински министар полиције Џељаљ Свечља пролетос и летос усликан је на Газиводама више пута, како, према различитим извештајима, вози кајак или кану, затим како вози бицикл око Газивода, или у другим званичним активностима.

На северу КиМ је, од Звечана до Зубиног Потока и од Лепосавића до Северне Митровице пре коју недељу био и сам Курти, праћен свитом, специјалцима са дугим цевима.

На Газиводама је, према албанским медијима, летос снимљен и пропагандни спот Куртијевог Самоопредељења, па је заменик лидера Алијансе за будућност Косова Беке Бериша био принуђен да иронично изјави како је "ангажовање 600 косовских полицајаца за обезбеђивање снимања промотивног спота Покрета Самоопредељење на језеру Газиводе" – "права манифестација суверености".

"Косовски полицајци били су мобилисани на сунцу, на температури од 40 степени, како би обезбедили глумачке активисте Самоопредељења током снимања изборног спота. Манифестација суверености", објавио је Бериша.

Мало иза тога, на Газиводама, односно на језеру Ујамни, обележен је Дан сећања на полицајце погинуле на дужности, а из Самоопредељења том приликом је поручено да је то језеро "нешто највредније што Косово има". Свечаности на Газиводама присуствовали су, поред осталих и Куртијев заменик Бесник Бисљими, председник Скупштине тзв. Косова Глаук Коњуфца, министарка спољних послова Диника Гервала, министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља, генерални директор полиције Газмен Хоџа, итд.

Пре који дан, "на кафи" у Северној Митровици, по ко зна који пут овог пролећа и лета био је косовски министар унутрашњих послова, а убрзо за њим и посланици Самоопоредељења. Фотографисали су се у једној од башти на шеталишту, и на мрежама објавили да је то – "живот".

Последњих недеља, веома је повећан и број "обичних" Албанаца из Приштине који посећују Газиводе, односно језеро Ујмани. О томе сведоче и препуни паркинзи са леве стране магистрале од бране у Газиводама до Брњака, на којима су возила са РКС таблицама.

Неупућени би рекли – лето је, врућине, људи траже освежење, међутим...

Посланица Алијансе за будућност Косова Тиме Кадријар изјавила је пре који дан да "Самоопредељење користи језеро Газиводе као пропаганду", као и да има сазнања да су "грађани који су протеклих дана посећивали језеро били организовани од стране владајуће партије како би промовисали њен, наводно, добар рад".

"Такође, користе ових дана језеро Ујман, рекавши да први пут виде грађане Косова да могу да користе језеро Ујман постављајући видео-снимке интервјуисања грађана где говоре да се захваљују Аљбину Куртију за ову прилику", изјавила је Кадријај, додајући да "са овом владом нема суверенитета ни интегритета јер грађане чувају специјалне јединице косовске полиције".

На Космету је ових дана посебно одјекнула и објава Самоопредељеља, после једног од скупова на Газиводама да су то језеро садашњим покољењима на Косову – "завештали преци".

"Газиводе су једно од наших најпосебнијих добара, једно од највреднијих добара Косова. Газиводе су прелепо вештачко језеро. Као што је била потребна рука човека да га створи, тако је била потребна рука човека да га заштити и брине о њему. Газиводе су нам завештали наши преци", стоји у саопштењу Самоопредељења, у коме се додају да "најбољи људи, припадници косовске полиције, брину о језеру и грађанима".

Ова објава која имплицира да је језеро завештање некаквих староставних предака садашњих генерација Албанаца изазвала је поприличну забуну посебно на северу КиМ, јер је језеро Газиводе вештачко, старо тек 45, а не 450 година, да његову градњу памте многи Албанци који су и даље живи.

Сем овог, на северу КиМ кажу да су Газиводе пре завештање Светске банке и Србије, те српских градитеља јер су брану Газиводе, кредитима поменуте банке које је отплаћивала и даље отплаћује држава Србија од 1973. до 1979. градили "Хидротехника – Хидроенергетика" из Београда, пројектовао београдски "Енергопројект", а као извођачи били ангажовани радници из читаве Србије, многи од њих смештени са породицама у баракама у насељу Вељи Брег крај Зубиног Потока.

И док остаје нејасно да ли је, као што тврде из Алијансе за будућност Косова, међу све бројнијим Албанцима из Приштине који пристижу на Газиводе реч о групама које организовано доводи Самоопредељење, или тек о љубитељима језера Ујамни и кафе на шеталишту у Северној Митровици, оно што је чињеница јесте да ове групе прати појачано полицијско обезбеђење, а магистралом од бране Газиводе до Брњака недељама већ појачано патролирају и саобраћајци са радарима и обична полиција и посебно специјалци.

Осим експлозије посета Газиводама од стране Албанаца, на језеру се пре који дан догодила и права експлозија, када је на један паркинг бачена ручна бомба, а у експлозији је оштећено пар аутомобила са РКС таблицама. Ко је бацио бомбу за сада се не зна. Полиција је неке осумњичене саслушала, а из Приштине је одмах стигла порука да ће наредних дана Албанаца на језеру бити још више.

Ипак, неки косовски медији јавили су да је дан после експлозије језеро празно, да из Приштине "нико није отишао..."

И док приштинска политичка елита, њихови симпатизери уживају ових летњих дана у водама језера Ујмани, у кафама на шеталишту, за Србе на северу КиМ ово је вероватно и најтеже лето после 1999. године. Употреба динара је забрањена, забрањена је и српска роба, забрањене су таблице градова на КиМ, читав север је у гвозденом обручу војних и полицијских база, контролних пунктова, патрола специјалаца, број Срба на Северу из недеље у недељу све је мањи, број ухапшених и осуђених Срба све већи...

"Јасно је нама да Курти доводећи оволико људи на Газиводе. У Митровицу жели да стави печат, завршни, на претварање севера КиМ у још један српски гето на Космету, да не употребим неку тежу реч. Он је у предизборној кампањи, потребан му је сваки глас, а Газиводе су му у том подухвати прави драгуљ. Жели да каже – ево, покорио сам и Ибарски Колашин, Албанци се поново купају на Газиводама, што ће његови бирачи и те како знати да цене. А наклапања да су Газиводе завештање њихових предака просто су смешна, шта ту има да се прича", каже јутрос за РТ Балкан један од Срба из Зубиног Потока.

На улазима у Јавно водопривредно предузеће "Ибар – Лепенац" на језеру Газиводе, 27. 5. 2024, постављене су табле са симболима тзв. Косова.

То је објавио главни извршни директор тог предузећа Фарук Мујка, који је на Фејсбуку поставио фотографије на којима се виде нове табле.

На новим таблама нема имена предузећа на ћирилици.

Уз грб Косова и амблем предузећа, његово име је исписано на три језика, албанском, енглеском и српском, али на латиници.

"Један корак даље. На свим улазима на имање ЈВП 'Ибер-Лепенац' на језеру Газиводе постављене су табле са званичним државним симболима", написао је Мујка на Фејсбуку.

image