Србија и Балкан

Богојављенска трка широм српског света: Пливање за Часни крст и на Газиводама

За крст су се надметали малолетници, жене, припадници Војске Србије, Жандармерије, гардисти...
Богојављенска трка широм српског света: Пливање за Часни крст и на Газиводама© TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

Богојављанско пливање за Часни крст одржано је данас широм Србије, у Београду на неколико локација, на Ади Циганлији, у Земуну, на Сава променади, као и у другим градовима, у Ужицу, Чачку, Прокупљу, Сомбору, Шапцу, на Сребрном језеру...

Осим тога, пливало се и у Републици Српској, на Газиводама на КиМ и у другим срединама где живе Срби, као и у Црној Гори.

Надметали су се малолетници, жене, припадници Војске Србије, Жандармерије, гардисти...

На Ади Циганлији, у води температуре пет степена Целзијуса, први је до Часног крста допливао припадник Жандармерије Никола Трајковић.

Са њим се надметало 44 пливача, међу којима и једна дама Ксенија Јовановић.

Иван Беговски први је допливао до Часног крста у Земуну, где је учествовало укупно 495 пливача, од којих су девет биле жене.

Светлана Исаиловић из Мачванског Белотића, прва је дама која је у Шапцу допливала до Часног крста.

Још једна млада дама, Ива Радошевић (16) из Београда, освојила је крст на Сребрном језеру.

Младен Батало из Чонопље први је допливао до Часног крста у Сомбору.

Лазар Јаковљевић први је допливао до Часног крста у Зрењанину.

Јован Кецовић (18) је први, од 186 пливача, који је у Чачку пливао хладном Моравом.

"Ово ми је други пут да пливам за Часни крст, пуно ми је срце што сам сада допливао први. Велика је част и ово ми много значи. На овај начин желим да дам свој допринос у очувању српске традиције и обичаја. Није било много хладно", рекао је Јован.

Лука Минић (19) из Прокупља први је међу рекордних 53 пливача, допливао до Часног крста у трци која се десети пут заредом организује у Прокупљу на реци Топлици. Најстарији пливач је био шездесетосмогодишњи Љубиша Пауновић.

У Ужицу, где је одржано 14. Богојављенско пливање, први је допливао Василије Јанић (23). Он ипак није био најмлађи пливач, јер је та титула у овом граду на Ђетињи припала Макарију Хаџи Басуровићу (11).

"Када сам имао једну годину отац ме је поквасио у Ђетињи и од тада сваке године. Ово ми је први пут да пливам у Ужицу, а раније сам учествовао на Златибору", открио је Макарије.

Милош Павловић из Љубовије први је допливао до Часног крста у Дрини, а у Бањалуци је до крста први допливао Никола Ћосић, а онда је Часни крст дао слепом момку Слободану Кесићу.

У Црној Гори се пливало на више локација, у Подгорици, Херцег Новом, Бечићима, Никшићу, Даниловграду. Победник Богојављенског пливања у Подгорици на ушћу река Рибнице и Мораче је Богдан Јовићевић.

Изненађење се догодило и на језеру Газиводе, где првобитно није требало да буде организовано пливање. Ипак, због традиције оно је одржано и то са највећим бројем пливача до сада, чак 224.

На Богојављење се плива стазом дугом 33 метра, која симболизују 33 година Христовог живота.

image