Србија и Балкан

Вучић са председницом С. Македоније: Развијаћемо најближе односе и међусобно се подржавати (ВИДЕО)

Силјановски Давкова истакла да две земље имају одличне, добросуседске односе иза којих стоји жеља за солидарношћу

Председник Србије Александар Вучић је после састанка са председницом Северне Македоније Горданом Силјановски Давковом у манастиру Прохор Пчињски истакао да је уверен да ће две земље развијати најближе могуће односе, као и да ће те односе градити пажљиво, уз међусобно поштовање.

"Веома сам срећан што сам председници Северне Македоније могао да честитам на победи на изборима и да јој пожелим успешан рад у наредним годинама. Радићемо на конкретним пројектима, изразио сам интерес да градимо пругу до Прешева да би имали брз долазак до Солуна. Разговарали смо и о политичким питањима, европском путу, проблемима са којима се суочавамо, рекао је Вучић након разговора са Силјановски Давковом.

Председник је честитао данашњи празник и грађанима Србије и грађанима Северне Македоније и истакао да је замолио председницу Северне Македоније да пре краја године дође у званичну посету Београду.

"Наша економска трговинска размена је била на 1,75 милијарди, уверен сам да у наредне две године можемо да идемо на преко две милијарде као и да можемо још много тога заједнички да урадимо, до тога да се међусобно подржавамо, не само кроз иницијативу Отворени Балкан, већ свуда и у свим међународним форумима, организацијама, институцијама," навео је Вучић

Гордана Силјановска Давкова је изјавила да је изузетно задовољна данашњом посетом Срибији и сусретом са председником Александром Вучићем и истакла да две земље имају одличне добросуседске односе иза којих стоји жеља за солидарношћу.

"Као што знате, велики сам заговорник регионалне сарадње. Уверена сам да ако се не разумемо, ако не помажемо једни другима, не можемо очекивати да нас други разумеју. Зато треба да урадимо свој део посла, да решавамо проблеме међу собом, да не дозволимо другима да то решавају", рекла је Давкова.

Силјановски Давкова је нагласила да је ово њена прва посета Србији као председнице Северне Македоније, као и да је сигурна да неће бити последња, додавши да је одушевљена гостопримством и да је за њу ова посета изузетно значајна.

"Заиста не могу да заборавим овај тренутак, много ми значи. Већ је поменуто да овај дан за нас није обичан празник, јер је то дан стварања Антифашистичког већа, националног ослобођења Македоније", рекла је Давкова.

Нагласила је да је ово њена прва посета Србији као председнице Северне Македоније, као и да је сигурна да неће бити последња.

Она је изразила велику захвалност за помоћ коју је Србија пружила у гашењу пожара и истакла да две земље имају одличне, добросуседске односе иза којих стоји жеља за солидарношћу.

"Мислим да је најбоље, можда једног дана да се овај однос регулише потписивањем споразума, онда ћемо заиста дати добар пример", рекла је Давкова.

Давкова је истакла и да постоји жеља за трајном сарадњом и за солидарношћу и изразила очекивање да ће се тако наставити и у будућности.

Председник Србије је раније данас поручио да ова посета представља одличну прилику за јачање партнерства и афирмацију заједничких вредности Србије и Северне Македоније у циљу напретка и развоја целог региона.

"Манастир Свети Прохор Пчињски је најбоље место за овај сусрет, јер симболизује спону између Србије и Северне Македоније, укорењену у заједничкој традицији, култури и изазовним историјским околностима које су обликовале идентитете наших народа. Управо је и Илиндан, односно Илинден, још једна додирна тачка на којој треба да темељимо даље повезивање наших двеју земаља", написао је Вучић на инстаграм налогу.

Вучић је захвалио и архиепископу и митрополиту врањском Пахомију и игуману манастира архимандриту Методију, на, како је навео, "срдачном дочеку и изузетном гостопримству у овој великој светињи, која готово хиљаду година представља место окупљања, повезивања и духовне обнове".

Силјановска Давкова је приликом заједничког обиласка манастира положила цвеће испред Спомен-плоче првом заседању АСНОМ-а (Антифашистичког собрања народног ослобођена Македоније), које је на данашњи дан пре 80 година одржано у манастиру Св. Прохор Пчињски.

Силјановску Давкову су заједно са Вучићем дочекали министар културе Никола Селаковић као и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић.

У делегацији коју предводи македонска председница налази се и потпредседница Собрања Весна Бендевска, потпредседник Владе и министар за односе са заједницама Иван Стоилковић, као и амбасадор Македоније у Србији Никола Тупанчески, као и митрополит кумановско-осоговски Григориј.

Председница Северне Макденије је у радну посету Србији дошла на дан када Северна Македонија обележава Илиндан - Дан Републике, а у Прохору Пчињском одржано је прво заседање АСНОМ-а што се у тој земљи сматра почетком државотворности.

Ове године се навршава 121 година од Илинданског устанка и 80 година од одржавања Првог заседања АСНОМ-а.

Манастир Прохор Пчињски налази се на 30 километара јужно од Врања, а 2021. године обележено је 950 година његовог постојања и седам векова од упокојења краља Милутина, који га је у 14. веку обновио.

Вучић је и прошле године у манастиру Прохор Пчињски присуствовао обележавању Илиндана са тадашњим председником Северне Македоније Стевом Пендаровским.

image