Србија и Балкан

Гордана Силјановска нови председник С. Македоније: Убедљива победа ВМРО-ДПМНЕ

Македонски парламент броји 120 посланика, а ВМРО-ДПМНЕ је на овим изборима освојила више мандата него заједно СДСМ, највећа странка етничких Албанаца ДУИ Али Ахметија и Знам
Гордана Силјановска нови председник С. Македоније: Убедљива победа ВМРО-ДПМНЕ© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Kандидат ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силјановска Давкова нови је председник Северне Македоније, објављено је синоћ на основу 74,89 одсто избројаних гласова, а њен противкандидат Стево Пендаровски из СДСМ признао је пораз и честитао јој. 

Након више од 99 одсто обрађеног изборног материјала, убедљиво највише мандата на парламентарним изборима у Северној Македонији освојила је ВМРО-ДПМНЕ Христијана Мицкоског - 58 посланичких мандата.

Према првим непотпуним и незваничним изборним резултатима, Државна изборна комисија је саопштила да је СДСМ освојила 18 мандата, Европски фронт 19, Вреди 13 мандата, Левица 6, покрет Знам 5 мандата.

Македонски парламент броји 120 посланика, а ВМРО-ДПМНЕ је на овим изборима освојила више мандата него заједно СДСМ, највећа странка етничких Албанаца ДУИ Али Ахметија и Знам.

Председник ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски оценио је историјском њихову убедљиву победу на парламентарним изборима и убедљиву победу њиховог председничког кандидата Гордане Силјановске, поручивши да је, како је рекао, ово победа целе нације.

"Ми смо успели, ви сте успели. Македонија је победила. Историјска победа народа. Победила је Македонија, која припада Македонцима, Албанцима, Турцима, Србима, Власима, муслиманима, атеистима, поносним народима. Влада је пала, а за то има разлога. Криминал, корупција, конфискована држава, тендери, непотизам и још 100 других је разлога због којих је држава трпела. Народ је био разочаран. Вечерас су коначно поражени", рекао је Мицкоски у седишту странке, где је окупљен велики број њихових присталица.

Вучић честитао победу новој председници Северне Македоније

Председник Србије Александар Вучић честитао је Гордани Силјановској Давковој на победи у другом кругу председничких избора у Северној Македонији.

"Честитам Гордани Силјановској Давковој на избору за председницу Северне Македоније са жељом да успешно обавља одговорну дужност коју преузима. Уверен сам да ћемо заједнички наставити да радимо на јачању веза између Србије и Македоније у циљу напретка и добробити наших народа, као и просперитета целог региона", навео је Вучић на платформи Икс.

Силјановска-Давкова, захвалила је председнику Србије на честитци.

"Веома ценим ваше искрене честитке, председниче Вучићу. Очекујем да ћемо наставити да радимо на унапређењу изванредних македонско-српских односа. Хвала пуно председниче Вучићу", написала је на свом Икс налогу Силјановска-Давкова.

image