Србија и Балкан

Од почетка године у саобраћајним несрећама у Србији страдале 264 особе

Од почетка године у саобраћајним несрећама страдало je 264 особa, што је за шест више у односу на исти период прошле године
Од почетка године у саобраћајним несрећама у Србији страдале 264 особе© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bs

У саобраћајним несрећама на територији Србије од почетка године страдале су 264 особе, а Агенција за безбедност саобраћаја (АБС) данас је у Младеновцу организовала низ едукативних активности са циљем подизања свести грађана о безбедности саобраћаја и неопходности поштовања саобраћајних прописа.

Идеја радионице организоване у оквиру Дана општине Младеновац је да се безбедност у саобраћају, нарочито најмлађих и најрањивијих учесника, подигне на највиши ниво.

Младен Ковач из Агенције за безбедност саобраћаја каже за Танјуг да су овакве манифестације одлична прилика да се разговара са грађанима о безбедности саобраћаја.

Он је истакао да учесници у саобраћају морају да имају став да се свака смрт у саобраћају мора и може спречити.

"Важно је да смањимо број последица саобраћајних незгода. Данас са Младеновчанима и њиховим гостима разговарамо о овој теми и на централном делу нашег штанда им, уз помоћ симулатора превртања и чеоног судара, објашњавамо колика је важност везивања заштитног појаса", рекао је Ковач.

Он је нагласио да би сигурносни појас требало да постане рутина и да сваки возач треба да опомиње све остале путнике у возилу да га користе и навео да нам то сугерише и статистика.

"Истраживања показују да 85 одсто путника на предњем седишту користи сигурносни појас, док је свега 17 одсто оних који то чине на задњем седишту, што је неприхватљиво мало", упозорио је Ковач.

Говорећи о спремности грађана да усвајају позитивне ставове и мењају свест о овом питању, Ковач је навео да је могућност честих сусрета запослених у Агенцији са њима добра прилика да се напредује. "Везивање појаса не значи избегавање казне, већ превенција последица саобраћајних незгода", истакао је Ковач.

Говорећи о дечјем ауто-седишту, Ковач је рекао да око 70 одсто родитеља превози децу у њима и да је у последњих 10 година значајно повећан тај проценат.

Истакао је да ће Агенција и у наредном периоду много више радити, како би се остварили сви прокламовани циљеви и побољшала лоша статистика.

"Од почетка године су у саобраћајним несрећама страдало 264 особе, што је за шест више у односу на исти период прошле године. То нас упозорава да морамо да наставимо да радимо на ширењу свести о безбедности саобраћаја", указао је Ковач.

image