Економија

МУП одузима возила од бахатих возача: Ко може да остане без аутомобила и у којим ситуацијама

Возила се одузимају од "повратника", односно од оних возача који су у претходне две године правноснажно већ осуђивани за теже прекршаје из области безбедности саобраћаја
МУП одузима возила од бахатих возача: Ко може да остане без аутомобила и у којим ситуацијама© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Србија је и званично добила првог "бахатог возача", који је остао без аутомобила. 

Саобраћајна полиција почела је да примењује нове заштитне мере из Закона о безбедности саобраћаја, односно да привремено одузима возила од оних који су направили тежи прекршај.

Возила се одузимају од "повратника",  односно од оних возача који су у претходне две године већ правноснажно осуђивани за теже прекршаје из области безбедности саобраћаја. У Министарству унутрашњих послова процењују да таквих кандидата, који су вишеструки починиоци најтежих прекршаја, има око 10.000.

Саобраћајна полиција у Лесковцу је у петак привремено одузела "фолксваген пасат" од возача (61), након што је одбио да се подвргне алкотестирању када је заустављен у Светосавској улици.

Овај возач је, испоставило се, за саобраћајце био "стара муштерија". У претходне две године он је већ неколико пута ухваћен на делу и кажњаван. Раније је правноснажно осуђен због одбијања алкотестирања и насилничке вожње, јер је управљао возилом у стању потпуне алкохолисаности, са 2,03 промила алкохола у организму.

Возач је задржан у службеним просторијама, а о догађају је упознат дежурни судија Прекршајног суда у Лесковцу, који је наложио да се возач после спроведеног задржавања процесуира у скраћеном поступку.

Из Министарства унутрашњих послова објашњавају да мера привременог одузимања возила траје до окончања поступка пред надлежним судом.

Наиме, процедура је таква да када саобраћајац заустави возача који је починио неки од тежих прекршаја, прво проверава у евиденцији да ли је раније кажњаван за њих, па ако је прекршилац већ два пута осуђен за неки од 18 најдрастичнијих случајева у периоду од две године, полицајац му одузима возило.

И тада, како су објаснили у МУП-у, одузимање возила траје до краја судског спора.

Саобраћајна полиција преноси возило на место где ће бити стављено под надзор и где ће га чувати до окончања прекршајног поступка. Ако возач на првом рочишту призна кривицу, возило ће му одмах бити враћено. Ако на пресуду уложи жалбу и процес се одужи, без аутомобила може бити и годинама. Одлуку о трајном одузимању возила доноси суд.

Млади најризичнија категорија

Милан Божовић из Комитета за безбедност саобраћаја каже за РТ Балкан да се може очекивати да ће бити возача који ће се жалити и да некима сигурно неће бити пријатно, али сматра да је ово један од начина "финог подешавања закона" и шанса да се повећа одговорност возача у саобраћају, како би се смањио број погинулих.

"Млади су најризичнија категорија учесника у саобраћају и процентуално праве највише проблема, али то не значи да се и други неће појавити са сличним прекршајима. Када је власник аута лизинг кућа, а корисник аута направи прекршај, и даље ће морати да плаћа своју обавезу према лизингу, а ауто ће му бити одузет. Очекујем да би то требало мало да нас тргне. Одузимање је до окончања судског поступка, а тај поступак може да траје и две године", каже Милан Божовић.

Он сматра да има више разлога због којих је ова мера добра.

"Смањиће се број људи који се не одазивају суду, а ово ће их подстаћи да размишљају на другачији начин, јер постоји могућност да остану без возила и на дуже време. Пошто је очигледно да варијанта одузимања дозволе код одређеног процента возача није имала ефекта, јер су возили и без ње и угрожавали друге у саобраћају. Очекујемо промену понашања због ових мера", каже Божовић.

Мера се, кажу у полицији, неће примењивати уколико је процес пред судом у току, већ само на оне возаче којима су пресуде већ изречене.

Одузимање возила, између осталог, предвиђено је за вожњу под дејством алкохола са више од 1,2 промила, одбијање алкотестирања или тестирања на дрогу, прекорачење брзине у распону од 50 до 80 километара по часу за вожњу у зони школе, односно за вожњу у и ван насељеног места, пролазак кроз најмање два црвена светла на семафору у размаку краћем од 10 минута, претицање колоне возила преко пуне линије, вожња без положене иједне возачке категорије.

Ово је листа 18 прекршаја због којих можете остати без возила:

1. Вожња под дејством алкохола са више од 1,2 промила

2. Одбијање алкотестирања или тестирања на опијате

3. Прекорачење брзине за више од 100 км/ч у насељу

4. Прекорачење брзине за 90 км/ч у насељу

5. Прекорачење брзине за више од 60 км/ч у зони школе или зони "30"

6. Прекорачење брзине за више од 50 км/ч у зони успореног саобраћаја

7. Превоз детета млађег од 12 година на месту сувозача

8. Превоз детета млађег од 12 година на месту које није предвиђено за седење (пртљажник, инструмент-табла, задња полица, спољни делови возила и сл.)

9. Пролазак кроз најмање два црвена светла на семафору у размаку краћем од 10 минута

10. Претицање колоне возила преко пуне линије

11. Вожња без положене иједне возачке категорије

12. Вожња током мере забране управљања возилом

13. Вожња након одузимања возачке дозволе због накупљених казнених поена

14. Вожња за време привременог искључења из саобраћаја

15. Вожња ноћу на неосветљеном путу без иједног укљученог светла на возилу


16. Претицање или обилажење возила које се зауставља или се зауставило ради пропуштања пешака на пешачком прелазу

17. Претицање колоне под пратњом

18. Непропуштање возила под пратњом.

image