Србија и Балкан

Годишњица акције "Олуја" обележава се данас у Лозници: Људи су плакали и љубили земљу

Помен страдалима служиће патријарх српски Порфирије, а потом ће се окупљенима обратити преживели из колоне избеглица која је тог 4. августа 1995. кренула пут Србије, као и председници Републике Српске и Србије
Годишњица акције "Олуја" обележава се данас у Лозници: Људи су плакали и љубили земљуGetty © Peter Turnley / Contributor

Дан сећања на прогон Срба из Хрватске пре 29 година у акцији "Олуја", у којој је убијено или нестало око 2.000 Срба, а више од 220.000 је протерано, биће обележен ове године у Лозници.

Државна комеморативна церемонија заказана је за данас на градском стадиону "Лагатор" од 18.00 часова, а присуствоваће јој и председник Србије Александар Вучић.

Србија и Република Српска истог дана обележавају сећање на прогон и све страдале Србе у акцији хрватске војске која је почела 4. августа 1995. године.

Помен страдалима ће у Лозници служити патријарх српски Порфирије уз саслужење архијереја и свештенства, а потом ће се окупљенима обратити преживели из колоне избеглица која је тог 4. августа 1995. године кренула пут Србије, као и председници Републике Српске и Србије.

На лозничком стадиону "Лагатор" биће изведен и уметнички програм прилагођен комеморативном скупу.

Нападом на Книн, у зору, 4. августа 1995. године, почели су систематски злочини према српским цивилима и њиховој имовини.

Свега 48 сати од почетка акције "Олуја", подручје некадашње Републике Српске Крајине било је етнички чисто.

Више од 200.000 људи, са најосновнијим стварима, превозним средствима која су имали, кренули су да се исељавају, а на путу ка Србији и Републици Српској избегличке колоне су стално нападали хрватска артиљерија и војно ваздухопловство.

Избеглима није био дозвољен улазак у Београд, већ само пролаз Булеваром Арсенија Чарнојевића.

У Крајини су остали само цивили, који су били изложени терору и после формалног завршетка операције 7. августа, којом је руководио председник Републике Хрватске Фрањо Туђман.

У наставку акције у БиХ, операцијом "Маестрал", хрватске и муслиманске снаге убиле су још 655 и прогнале око 125.000 српских становника из Босне и Херцеговине.

Лозница се са тугом сећа страдалих Срба током војне операције Олуја, у коју је 1995. године преко храничног прелаза Шепак ушло око 30.000 прогнаних.  

Новица Димитријевић, бивши потпредседник општине Лозница каже да је пре 29 године 30.000 људи ушло у тај град. 

"Организовали смо се и покушали да помогнемо тим људима, да им обезбедимо храну, воду, простор где ће да се окупају, смештај. Учествовали су лознички Комесаријат за избеглице, Црвени крст и њихови волонтери, Општина, грађани. Цела Лозница је раширила своје руке и срце", прича Димитријевић.

Према његовим речима, људи су били уплакани и љубили су земљу, а око 1.000 њих је остало да живи у граду.

image