Србија и Балкан

Важно је да Србија и Српска заједно обележавају годишњицу "Олује": Жртве не смеју бити заборављене

Српски народ у бившој Републици Српској Крајини изгубио је отаџбину и, протеран са вековних огњишта, упутио се ка Републици Српској и Србији
Важно је да Србија и Српска заједно обележавају годишњицу "Олује": Жртве не смеју бити заборављене© ATA/Milos Rafailovic

Важно је да Српска и Србија заједно обележавају 28 година од погрома "Олуја" јер је српски народ протеран са вековних огњишта у бившој Републици Српској Крајини и жртве не смеју бити заборављене, поручио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.

"Први пут у Републици Српској, у Приједору, 4. августа биће заједнички обележен овај историјски догађај, који је од велике важности за сав српски народ", рекао је Егић.

Он је нагласио да је српски народ у бившој Републици Српској Крајини изгубио отаџбину и да је протеран са вековних огњишта након чега је један број људи добро примљен у Србији, а један у Републици Српској и интегрисан у друштво.

Овај догађај, истиче, треба да се памти, као и све друго што се дешавало српском народу, а Срби морају да знају своју историју и да то преносе покољењима.

Егић је, како преноси РТРС, подсетио да је најављено да ће обележавању у Приједору присуствовати високи званичници Републике Српске и Србије, као и његова светост патријарх српски Порфирије.

Организатори су одбори за неговање традиције ослободилачких ратова влада Републике Српске и Србије.

Погром "Олуја", злочиначка акција хрватске војске и полиције, почео је 4. августа 1995. године офанзивом на подручју Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" је више од 220.000 крајишких Срба протерано из домова, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године оквалификовао је "Олују" као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада светски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

Разговори о меморијалном центру за жртве Јасеновца

Егић очекује и да ће на предстојећој заједничкој седници влада Републике Српске и Србије 4. августа, у Бањалуци бити речи о споразуму о изградњи меморијалног центра за жртве Јасеновца. Још нема званичне потврду, али је, каже, веома извесно да две владе овај споразум потпишу.

"Заједно са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Николом Селаковићем већ неколико месеци радимо на овом споразуму, који је при крај", рекао је Егић, пренела је РТРС.

Он је појаснио да ће се један део меморијалног центра градити у Доњој Градини, док ће други такав сличан центар, али мањи, бити изграђен на некој од локација у околини Београда.

"Веома је важно да Република Српска и Србија одржавају заједничку седницу влада, поготово у садашњој констелацији снага у међународној заједници и њиховим погледима на нас, да покажемо заједништво и наше добре односе, иако сваким даном имамо натписе и жеље неких да то није тако", рекао је Егић.

Егић је додао и да владе Републике Српске и Србије увек добро сарађују, као и председници Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић, док је српски патријарх Порфирије тај "који све окупља и држи под снажним кишобраном".

image