Србија и Балкан

Симптоми прехладе или ковида: У оптицају још два вируса код деце

У летњем периоду, карактеристично код деце је повишена температура, општа слабост, дијареја и мучнина
Симптоми прехладе или ковида: У оптицају још два вируса код деце© Richard Baker / In Pictures via Getty Images

Многи симптоми прехладе и ковида 19 се преплићу, па се са појавом повишене температуре људи нађи и недоумици да ли да се тестирају или не. 

Др Бојана Аћимовић из Хитне помоћи за РТС каже да када се јави  температура преко 37 степени, општа слабост и малаксалост, бол у грлу и запушен нос – то су најчешће и даље симптоми вирусне инфекције изазване ковид вирусом.

"У таквим ситуацијама потребно је да мирујемо, те да узмемо парацетамол или бруфен, што више течности да што пре прође температура и вирусна инфекција", напомиње докторка.

Лекари додају да су клиничка слика односно симптоми код инфицираних су благи, а највише је оних који су радно способни.

Упозоравају да би сви који имају респираторне тегобе требало да се изолују, како се зараза не би ширила, а поготово на људе који имају хронична обољења.

Епидемиолози кажу да се испрва мислило да су заражени само особе које су биле на годишњем одмору, међутим, није.

"Очигледно је да је вирус почео и код нас, јер су то особе које нигде нису путовале. Број заражених је и даље мали а клиничка слика је блага, и не разликује се у односу на ранију", закључују они.

Батут: Још увек нема говора о затварању

Директорка Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић изјавила је данас да повећан број инфицираних особа корона вирусом за сада не значи препоруке Батута о "затварању".

"Не говори се ни о каквом затварању још увек. Институт за јавно здравље Србије у сарадњи са мрежом Института и Завода за јавно здравље, уз подршку Министарства здравља, у континуитету свакодневно пратимо и епидемиолошке појаве у смислу кретања болести, колико је последњи случај присутан на ком округу, у ком граду и тако даље. Такође, Институт даје препоруке у смислу стручно-методолошког упутства када су мере у питању, али то не ради никада самостално", рекла је Јовановић за Танјуг.

Шта ако дете повраћа

У летњем периоду, карактеристична је повишена температура код деце , општа слабост, дијареја и мучнина – реч је о адено или рота вирусу.

"Деца су увек изложенија неким дехидрацијама. Ако дете више повраћа или има више дијареја мора да иде код педијатра", саветује др Аћимовић.

Докторка Аћимовић рекла је да је Хитна помоћ интервенисала током ноћи 87 пута, од тога 17 на јавном месту.

Поручила је свим учесницима у саобраћају, пошто се ради о викенду, додатан опрез.

image