Србија и Балкан

Срамни поклич на обележавању "Олује": Не пропуштају прилику да узвикују "За дом спремни"

ХДЗ и Домовински покрет, вуковарског градоначелника Ивана Пенаве, постигли договор да ове године нема привођења ХОС-оваца због усташког поклича
Срамни поклич на обележавању "Олује": Не пропуштају прилику да узвикују "За дом спремни"© TANJUG/ FOTO HINA/ MIROSLAV LELAS

Хрватски екстремни десничар Марко Скејо и бивши припадници ХОС-а на обележавању годишњице "Олује" у Книну поново су данас узвикивали усташки поздрав "За дом спремни", којег се, како кажу, никада неће одрећи.

Скејо, који је препознатљив по брковима налик оним које је носио Адолф Хитлер, на себи је носио мајицу с грбом ХОС-а на којој је утиснут овај усташки поздрав.

Нема, међутим, информација да је због понашања Скеја и осталих ХОС-оваца интервенисала полиција.

Хрватски медији тврде да су ХДЗ и Домовински покрет, вуковарског градоначелника Ивана Пенаве, постигли договор да ове године нема привођења ХОС-оваца због усташког поклича.

Овај поздрав су први пут употребиле усташе у 30-им годинама прошлог века и био је званични поздрав у усташкој Независној Држави Хрватској.

Након уласка радикалног Домовинског покрета у власт са ХДЗ-ом у Хрватској овај, усташки поклич се све чешће чује у јавном простору, па чак и у хрватском сабору и то без икаквих санкција.

image