Србија и Балкан

Епидемија куге међу овцама и козама хара југоистоком Европе, на удару Балкан

Болест, која је први пут увезена у Грчку из Румуније, могла би да се прошири Балканом
Епидемија куге међу овцама и козама хара југоистоком Европе, на удару БалканGetty © NurPhoto / Contributor

Владе у југоисточној Европи боре се да обуздају епидемију куге оваца и коза, која је наводно почела прошлог месеца у Румунији и прети да се прошири Бугарском и Балканом.

Бугарске власти дезинфикују возила и захтевају негативне ПЦР тестове за све животиње које улазе у земљу од понедељка па надаље, јављају локални медији. Њихове колеге у Грчкој, где је епидемија већ изазвала покољ, ставили су у карантин сточне фарме и превентивно уништили преко 10.000 оваца након што је вирус – познат као ППР – први пут откривен.

"У овом тренутку на тржишту нема несташице", рекао је за "Политико" Христос Цопанос, вршилац дужности председника Удружења грчких сточара. "Грчка има 140 милиона коза и оваца, она је лидер у ЕУ и чињеница да је неколико десетина хиљада убијено не мења ствари брзо", истакао је он.

Главна забринутост остаје снабдевање фетом, грчким сиром, који се прави од овчијег и козјег млека. Грчка производи више од 140.000 тона фете годишње, а око 65 одсто се извози, што је прошле године земљи донело рекордних 730 милиона евра.

"Индустрије раде нормално и имају залихе 'фете'", рекао је Цопанос.

ППР убија до 70 процената заражених животиња. Откако је први пут пријављен у Обали Слоноваче 1942. године, периодично је десетковао стоку широм делова Африке и Блиског истока, узрокујући годишње губитке до 2,1 милијарду долара, према Организацији Уједињених нација за храну и пољопривреду.

Међутим, ППР је у Европску унију стигао тек 2018. године, проширивши се у Бугарску из Турске. У то време, власти су уништиле око 2.000 грла стоке и затвориле неколико села, успешно зауставивши епидемију.

Грчко министарство пољопривреде је у саопштењу навело да је зараза последица живих животиња које су донете из Румуније у централни грчки регион Тесалије. Пољопривредну област у септембру су погодиле олује и поплаве, које су изазвале велику штету пољопривреди и у којима се утопило стотине хиљада животиња.

Након доласка ППР-а у Тесалију, грчки медији су известили да је идентификовано око 37 епидемија широм Грчке, што је навело власти да уведу строге мерен како би сузбили ширење куге. Критичари су навели да су неадекватне здравствене провере омогућиле зараженим животињама да уђу у земљу, а државни тужилац је отворио истрагу.

image