Србија и Балкан

Резолуција о геноциду у Јасеновцу објављена у Службеном листу Црне Горе

Резолуција, коју је усвојила Скупштине Црне Горе 28. јуна, објављена је у Службеном листу у петак, 2. августа
Резолуција о геноциду у Јасеновцу објављена у Службеном листу Црне Горе© Stipe Majic/Anadolu Agency/Getty Images

Резолуција о геноциду у систему логора Јасеновац, Дахау и Маутхаузену објављена је у Службеном листу Црне Горе.

Резолуција, коју је усвојила Скупштине Црне Горе 28. јуна, објављена је у Службеном листу у петак, 2. августа.

За Резолуцију су гласали посланици странака парламентарне већине.

Лидер Демократске народне партије у Црној Гори Милан Кнежевић изјавио је раније да је резолуција о геноциду у Јасеновцу добра за регионално помирење, афирмацију добросуседских односа, европске интеграције, суочавање с прошлошћу.

Како је додао, у њој се хрватски народ не помиње као геноцидан будући да је "било Хрвата који нису припадали усташком покрету", попут "Јосипа Броза, Владимира Назора, Андрије Хебранга".

"'Јама' Ивана Горана Ковачића је моја најдража поема, али и најбоље свједочанство једног Хрвата о усташким злочинима и геноциду над српским живљем", подсетио је Кнежевић.

Председник Скупштине ЦГ Андрија Мандић рекао је да је Црна Гора прва држава на планети која се на овакав начин понела према овом питању и да је овим показала да је део озбиљног региона који има будућност.

"Урадили смо велики посао, од када сам председник парламента никад нисам био овако поносан, да се радују душе јасеновачких мученика који су страдали у овом логору. Ово није усмерено против било које државе и ниједног народа, већ против једног страшног режима ", рекао је Мандић по завршетку гласања.

image