Србија и Балкан

Припадници Војске Србије помажу сестринству манастира Жича (ВИДЕО)

Више од две деценије траје сарадња манастира Жича и Војске Србије
Припадници Војске Србије помажу сестринству манастира Жича (ВИДЕО)© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE/ nr

Инжињеријска радна група Друге бригаде копнене војске ангажована је на изградњи путне комуникације у околини манастира Жича код Краљева, а радови се изводе у оквиру редовне обуке, на молбу сестринства манастира.

Пробијањем тог пута кроз шуму унапређује се и оспособљеност војника и старешина путне специјалности инжињерије Војске Србије, саопштено је из Министарства одбране.

Према речима командира инжињеријске радне групе потпоручника Данила Божовића, захваљујући савременој механизацији којом је инжињеријски батаљон Друге бригаде опремљен, омогућено је брзо рашчишћавање трасе кроз шуму и израда квалитетне комуникације са свим потребним елементима, који ће сестринству манастира Жича омогућити лакше функционисање приликом свакодневних активности.

"У протеклих неколико година успели смо да завршимо заштитни бедем за потребе манастира, као и уређење и заштиту манастирског рибњака. Захвалио бих монахињама на гостопримству и нагласио да је за припаднике Војске Србије изузетна част што помажу сестринству манастира Жича" рекао је Божовић.

Да више од две деценије траје сарадња манастира Жича и Војске Србије, потврдила је сестра Нектарија.

Она је истакла да је у том периоду војска изградила много приступних путева и да и даље учествује у уређењу манастирског комплекса градњом бедема и копањем канала, који су омогућили да се уведе систем за наводњавање у манастирске воћњаке.

"На томе смо веома захвални сваком припаднику Војске Србије који се овде труди као у својој кући, а исто тако захвални смо и Војсци Србије и начелнику Генералштаба генералу Милану Мојсиловићу, који је одобрио да се радови изводе и ове године. Сведоци смо да је Жича данас уређена на начин како можда никада није била у својој историји и на томе смо веома благодарни сваком човеку који се за то труди, нашем народу, Војсци Србије и држави ", навела је сестра Нектарија.

Она је додала да се изградњом ових путева уређује читав манастирски комплекс.

image