Србија и Балкан

Косовска полиција зауставила градњу улица у насељу "Сунчана долина" код Звечана

Пројекат покренула Влада Србије 2016. године са намером да се подигну куће и станове за 1.500 повратничких породица, власти тзв. Косова оптужиле Србију да на овај начин "колонизује Косово"
Косовска полиција зауставила градњу улица у насељу "Сунчана долина" код ЗвечанаGetty © Admir Idrizi

Припадници тзв. косовске полиције зауставили су и практично забранили даље радове на асфалтирању улица у насељу "Сунчана долина" у општини Звечан на северу Косова и Метохије.

Заменик командира КПС за регион Север Ветон Ељшани за приштинске медије рекао је да је разлог за обуставу то што извођач радова није имао потребне дозволе као и да се испитује законитост радова у овом насељу.

Градњу насеља "Сунчана долина" изнад центра Звечана покренула је Влада Србије 2016. године. Прве породице, углавном оне са више деце и социјално угрожена лица уселиле су се ове године, док власти тзв. Косова изградњу насеља од почетка сматрају "нелегалним пројектом", односно тврде да се насеље подиже без дозвола власти у Приштини.

Приштински министар животне средине, просторног планирања и инфраструктуре Љубрин Аљију јула 2021. изјавио је у Скупштини тзв. Косвоа да је "изградња 'Сунчане долине' на северу нелегална и да је то "у целини незаконита радња и супротна било ком закону и да је финансира Република Србија".

И док је, како је 2016. приликом покретања пројекта најављено из Владе Србије, идеја била да се код Звечана подигне насеље у које би се сместило око 1.500 повратничких породица, из Куртијевог Самоопредељења, у време када је ова странка још била у опозиције речено је да је то покушај "колонизације Косова" од стране Србије.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић прошле године је рекао да "одрживог повратка Срба на Косово не може да буде без задовољавања основних социјалних претпоставки" и да је "из те елементарне логике простекла и идеја повратничког насеља 'Сунчана долина'".

Према речима Петковића, до тог тренутка било је изграђено 118 стамбених објеката са укупно 289 стамбених јединица.

Иначе, почетком ове године министри у влади тзв. Косова Џељаљ Свечља и Ељбер Кранићи изјавили су у Северној Митровици да је током 2023. године у четири општине на Северу покренута изградња 40 кућа за Албанце повратнике као и да ће ускоро бити отворен нови позив, вредан три милиона евра за изградњу нових кућа за Албанце повратнике.

Прошле године, у Северној Митровици, приликом изградње приступног пута потребног за обнову једне албанске куће, пробијен је пут кроз старо српско гробље у том граду, оскрнављено је више гробова а део костију Срба сахрањених на том гробљу завршио је на депонији у Северној Митровици.

Августа прошле године министар Љибурн Аљију изјавио је да ће у наредном периоду бити реновиране постојеће и изграђене нове куће за Албанце на северу као и да се ради о "лепој вести за Албанце".

image