Србија и Балкан

Сравнили српско гробље да Албанац сагради кућу: Пут на костима мртвих у Косовској Митровици (ФОТО)

Фотографије разрушеног српског гробља објавила је Епархија рашко-призренска
Сравнили српско гробље да Албанац сагради кућу: Пут на костима мртвих у Косовској Митровици (ФОТО)© Зоран Шапоњић

Преко старог српског гробља недалеко од Храма светог Димитрија у северном делу Косовске Митровице тешком механизацијом прокопан је пут.

Фотографије разрушеног српског гробља објавила је Епархија рашко-призренска, на којима се види да је пут прешао преко костију сахрањених људи.

Пут је, како јавља репортер Танјуга који је имао прилику да разговара са уплашеним мештанима, направљен само за потребе једног Албанца и предстојеће обнове његове куће.

Ово гробље, које датира из периода од 1912. до 1945. године, прекопано је и на местима где су се налазили споменици, па се на појединим деловима виде чак и остаци сахрањених покојника.

На земљаном путу налазе се машине албанског извођача радова, а дуж пута могу да се виде стари надгробни споменици.

На том месту није никад постојао пут, кажу мештани и додају да нису обавештени да ће он проћи преко старог српског гробља.

Такозвана влада у Приштини донела је прошлог месеца одлуку о реконструкцији и реновирању кућа власника Албанаца у насељу Брђани у северном делу Митровице, оштећених током сукоба 1998-1999. године.

Из новог сазива руководства северног дела Митровице су саопштили да није довољна само изградња кућа, већ да је за њихове житеље потребно и прилагођавање путне инфраструктуре.

Српска листа најоштрије је осудила прекопавање српског православног гробља и захтева од међународне заједнице да најхитније реагује и заустави скрнављење српских гробова.

"Након што је режим Аљбина Куртија покренуо поступак одузимања српске земље од наших вредних домаћина и прекопавао путеве између српских села, сада су се дрзнули да прекопавају наша гробља, скрнаве их и расипају кости наших предака", поручили су из Српске листе.

Како додају, грађани Косовске Митровице и читав српски народ са Косова и Метохије са тугом, неверицом и оправданим бесом негодују због овог срамног, нечовечног и антицивилизацијског поступка који мора најхитније бити заустављен, а стање на терену враћено у пређашње стање у сарадњи са свештеницима Епархије рашко-призренске Српске православне Цркве.

image