Србија и Балкан

Вулин: БРИКС је шанса за Србију и права алтернатива ЕУ

Потпредседник Владе Србије открио је да БРИКС ништа не тражи од Србије, али да ова организација може много да понуди Београду, док за Европску унију, како је рекао, више није сигуран шта нуди
Вулин: БРИКС је шанса за Србију и права алтернатива ЕУ© R.Z./ATAImages

БРИКС је шанса за Србију и права алтернатива Европској унији, БРИКС не захтева ништа од Србије, али може да понуди више него што Србија тражи, рекао је потпредседник Владе Србије Александар Вулин у интервјуу за "РИА Новости".

Вулин је најавио да Србија наредних дана очекује званичан позив за самит БРИКС-а у Казању и да би волео да учествује на том форуму.

"Ова организација не тражи ништа од Србије, али може да понуди више него што тражимо. И ЕУ тражи све од нас, али више нисам сигуран шта нам нуди. БРИКС је наша шанса и права алтернатива. Тако да Србија веома пажљиво размaтра све могућности БРИКС-а и што ближе сарадње са земљама чланицама организације", рекао је Вулин.

План за руско председавање БРИКС-ом 2024. године обухвата преко 250 догађаја у 11 региона Русије, које организују представници федералне и регионалне извршне власти, јавних организација и пословне заједнице.

Кључни догађај биће самит БРИКС-а, који ће се одржати у Казању од 22. до 24. октобра.

Русију није могуће победити на бојном пољу

Вулин је истакао да највећи број земаља ЕУ и читав НАТО желе да Русија изгуби, и то без обзира на жртве, јер њих, како каже, мир не интересује. Уз то, потпредседник Владе Србије додао је да он лично жели мир, и нагласио да Руску Федерацију није могуће победити на фронту.

"Немогуће је победити нуклеарну светску силу, и то се односи и на САД, Кину и Руску Федерацију. Зашто онда распиривати сукоб са највећом нуклеарном силом на свету да би се она довела у ситуацију да искористи нуклеарно оружје?", упитао је Вулин. 

Он је закључио да је мир у Украјини могао бити постигнут још у пролеће 2022. у Турској, али да он тада није био потребан Западу, те тада и није постигнут. 

"Мир у Украјини је могао бити постигнут на преговорима у Истанбулу, на самом почетку СВО. Али, то се није догодило, јер одлуку о миру у Украјини доносе земље и политичари који нису из Украјине и који желе да се боре са Русијом до последњег Украјинца", изјавио је потпредседник Владе Србије.

Циљ протеста је рушење власти, Запад за Вучића спрема исто што и за Милошевића

У разговору са новинаром "РИА Новости", Вулин се, такође, накратко дотакао актуелне теме литијума и недавних протеста који су последњих недеља тим поводом одржавани широм Србије.

"Протести због литијума нису толико везани за екологију. Њихов циљ је рушење власти. Нико не жели да се Србија развија, нико на Западу не жели независну и јаку Србију", поручио је кратко он.

Он је објаснио да Запад за председника Србије Александра Вучића спрема исто оно што је раније припремио за бившег председника Слободана Милошевића, који је прво био свргнут са власти, да би касније преминуо у Хагу. 

"Руско Министарство спољних послова је јасно указало да су ови протести платформа за почетак обојене револуције, која ће морати да сруши власт. Као што знамо, свргавање значи не само промену власти, већ и физичку ликвидацију носиоца власти. После свргавања од 5. октобра 2000. године, председник Милошевић преминуо је у Хагу, није отишао у пензију. Исто то спремају и Александру Вучићу", рекао је потпредседник Владе Србије. 

Вучић је следећа мета - у опасности је због става о Украјини

С тим у вези, Вулин је упозорио да је председник Србије Александар Вучић у опасности, и да је он, након бившег америчког председника Доналда Трампа и словачког премијера Роберта Фица, следећа мета.

"Када се догодио покушај убиства господина Фица, а затим и Трампа, рекао сам да се председник Вучић припреми, јер се са свима који се залажу за мирно решење у Украјини, нешто дешава, неко пуца на њих", објаснио је Вулин.

Према његовим речима, претњу по живот председника Србије представљају његови противници и међународни нарко-кланови, које подржавају стране агентуре. 

"Вучић је личност чији живот угрожавају они који би желели да Србија престане да буде војно неутрална, да уведе санкције Руској Федерацији, призна независност Косова и да се одрекне Републике Српске у Босни и Херцеговини. Таквих је доста, али ниједан од њих није на истоку. За Вучића такође постоји претња од нарко-кланова које смо разоткрили, а чији су припадници у бекству", рекао је потпредседник Владе Србије. 

Такви велики кланови, како је додао, никада не настају сами, без подршке моћних служби, те је позвао да се повећа безбедност српског председника. 

Русија и Србија помажу једна другој

Србија и Русија помажу једна другој како би спречиле обојене револуције и насилну промене власти, рекао је Вулин. Он је подсетио да се можда и прва обојена револуција догодила у Србији, 5. октобра 2000. године, када је била свргнута, како је рекао, легитимно изабрана власт. 

"Обојене револуције увек имају исти сценарио: увек су ту неки избори, наводно намештени, као што је сад случај са (председником Венецуеле Николасом) Мадуром. Интересантно је да се увек после оваквих оптужби (да избори нису били часни) уништава изборни материјал", изјавио је потпредседник Владе Србије.

Он је, такође, подсетио на нападе са којима се суочио када је изјавио да ће се Србија заједно са Русијом борити против обојених револуција и страног мешања. 

"Шта може бити нормалније од тога да ми као мала држава тражимо помоћ да останемо независни, да овде не дође до насилне промене власти?", прокоментарисао је Вулин.

image