Србија и Балкан

Како су прозападни НВО активисти преузели организацију протеста против "Рио Тинта"?

Ово је протест за добробит свих грађана, политичари и страначки активисти су добродошли, али без страначких обележја, писало је у позиву за протест против "Рио Тинта" у Београду. Ипак, на челу колоне нашла су се позната лица – представници НВО сектора. Како и зашто?
Како су прозападни НВО активисти преузели организацију протеста против "Рио Тинта"?© R.Z./ATAImages

Незадовољство и забринутост због намере о копању литијума у Србији овог викенда слили су се у Београд. Скуп без страначких обележја, како не би политички био злоупотребљен, ипак је на неки начин "отет".

Са микрофона је председник удружења "Не дамо Јадар" Златко Кокановић најавио да ће стати на чело колоне, те да га следе остали демонстранти. Међутим, код "Газеле" на чело колоне ка "Прокопу" стају два позната НВО лица – Иван Бјелић и Никола Ристић.

И за једног и за другог шира јавност је сазнала након протеста после ванредних избора крајем 2023. године.

Камере су тада забележиле расправу Ристића са лидером Еколошког устанка Александром Јовановићем Ћутом, којем је Ристић замерио зашто не радикализује протест и упадне у зграду РИК-а, наводећи да је то жеља младих људи.

У међувремену се сазнало да Ристић није тек било који млади, незадовољни човек, већ оснивач dpmedia.rs, агенције за дигиталне комуникације цивилног друштва у Србији. Међу клијентима за које ради су Кровна организација младих Србије (КОМС), немачка Дојче веле академија, ЦРТА и Грађанске иницијативе. Занимљиво да је Иван Бјелић члан Управног одбора КОМС-а.

Кровна организација младих (КОМС) финансира се од донација међу којима су, како је наведено на званичном сајту, Дојче Веле академија, Шведска, Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), немачка Фондација Ханс Зајдел, амерички Национални демократски институт, али и мисија ОЕБС-а.

Имајући у виду да је Москва упозорила да ће Запад покушати да злоупотреби незадовољство грађана у Србији, поставља се питање како то да су се Ристић и Ћута опет срели на београдским улицама, али је овога пута Ристић преотео контролу над протестом и људе одвео на "Прокоп", где се везао за шине?

"Инсистирало се да нема странака, а НВО су горе од њих"

Организатори протеста су људи из народа и самим тим су као и сви обични људи подложни манипулацијама, каже Борислав Антонијевић, посланик групе "Ми – Снага народа" која је подржала протест.

"Толико су се стриктно држали намере да се склоне од било каквих странака и да нема уплива политике, а нису обратили пажњу на невладине организације које све ствари у Србији раде испод жита", појашњава Антонијевић.

Са друге стране, НВО су много горе од странака, оцењује наш саговорник, додајући да странке имају своје програме и тачно се зна шта заступају, за разлику од НВО.

"Ови ћуте, раде, поткопавају, реализују пројекте који далеко од тога да иду у корист Србије", сматра Антонијевић и напомиње да се често представе се као крајње добронамерни, наводно не очекујући никакву корист од тога.

"Међутим, прозападне НВО утичу на то да дође до растурања протеста и кретања протеста у погрешном смеру што резултира хапшењем појединих људи", каже наш саговорник.

"Искрени људи злоупотребљени у сврху тројанског коња"

Ако се људи питају да ли на протесту има искрених, забринутих, спонтаних људи које нико не плаћа, који нису противници своје земље и народа – има, каже редитељ Драгослав Бокан, али упозорава да је таквих било и 5. октобра, и у Француској револуцији, Октобарској револуцији, у Грузији и Украјини.

"Суштина је у томе што су они служили као топовско месо, као велики људски талас који ће се прелити преко полиције, одбрамбених унутрашњих снага власти и отворити пут да мала група добро организованих и спремних активиста одради оно због чега су од спонтаног протеста направили обојену револуцију", појашњава наш саговорник.

Додаје да је случај прозападних НВО активиста у Србији превише видљив, већ прочитан пример у претходним протестима, али и даље има људи у Србији који у њима виде ухапшене жртве.

"Ако би неко протрљао очи и погледао понашање Бјелића и Ристића на претходним протестима кад су камповали испред зграде владе на раскрсници и сада, све је јасно као дан", каже Бокан.

На питање о упозорењу из Москве о намери Запада да злоупотреби незадовољство грађана у Србији каже да и руска влада и обавештајци покушавају да објасне грађанима Србије да су злоупотребљени у сврху тројанског коња.

"Зато је потребно да ово непрестано понављамо да би се део оних који протестују из најбољих намера, одвојио од злураде колоне. Када будемо имали опозицију Србије, а не опозицију Србији, ствар ће бити ван зоне приче о хибридном рату и обојеној револуцији", закључује Бокан.

image