Србија и Балкан

"Ј...ш ЕУ": И САД хоће српски литијум

Пројекат "Јадар" је прилика да се допринесе зеленој транзицији и код куће и у иностранству, тврди амерички званичник
"Ј...ш ЕУ": И САД хоће српски литијумGetty © Bloomberg Creative Photos

Помоћник државног секретара за енергетику америчког Стејт департмента Џефри Пајат огласио се, без очигледног повода, поводом литијума у Србији.

"Српски литијумски пројекат 'Јадар' прилика је да се допринесе зеленој транзицији и код куће и у иностранству. То би оснажило економију Србије и учинило је лидером у сектору обновљивих енергија у Европи", навео је Пајат на Иксу.

Он је устврдио и да се "то може учинити на начин који је у складу са највишим еколошким стандардима и ако се заштите природни ресурси Србије".

Пајат се огласио поводом пројекта "Јадар" након што су интересовање изразиле и Немачка и ЕУ. За сада није јасно да ли је Пајатово обраћање део координисаних напора ових НАТО савезника, или су им интереси у вези са српским литијумом супротстављени.

Џефри Пајат је, иначе, некадашњи амерички амбасадор у Украјини који је широј јавности познат из озлоглашеног разговора са тадашњом заменицом државног секретара САД Викторијом Нуланд о смени власти у Украјини 2014. године.

Том приликом је Нуландова, која је тада у администрацији САД била задужена и за односе са ЕУ, "дипломатски" поручила "ј...ш ЕУ", на шта је амбасадор одговорио: "Баш тако."

Да ли је и овом приликом "баш тако", остаје да се види у наредном периоду.

image