Свет

Лице зла: Ко је Викторија Нуланд - и зашто је Доналд Трамп и Илон Маск оптужују да је започела рат?

Како је заменица државног секретара САД "кумовала" сукобу у Украјини, и каква је веза ње и њеног мужа Роберта Кејгана са америчким биолошким програмима у Украјини
Лице зла: Ко је Викторија Нуланд - и зашто је Доналд Трамп и Илон Маск оптужују да је започела рат?www.globallookpress.com © Felix Zahn/PHOTOTHEK

Шеф "Твитера" Илон Маск указао је да је заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд главни ратни хушкач у Вашингтону.

"Нико не форсира овај рат више од Нуландове", оптужио је Маск на Твитеру.

Нуланд је прошлог месеца прокоментарисала да су она и америчка администрација задовољни што је гасовод Северни ток постао "гомила метала на дну мора", посредно потврђујући откриће америчког новинара Симора Херша да су САД уз помоћ Норвешке дигле у ваздух руски гасовод који је снабдевао Европу овим енергентом.

Нуландова, која је заменица америчког државног секретара за политичка питања, такође је пре неколико дана поручила да САД подржавају ударе Украјине на Русе на Криму, одредивши их као "легитиман циљ" за Кијев.

Осим Илона Маска, и бивши председник САД Доналд Трамп такође је ових дана назвао Нуландову ратним хушкачем и рекао да је она "опседнута гурањем Украјине ка НАТО-у".

Трамп је додао да су Нуландова и "слични њој" у Стејт департменту подржали "устанке" у Украјини 2014. у којима је демократски изабрани председник Виктор Јанукович пучем замењен прозападним Петром Порошенком, који је тада започео репресивну војну кампању против становника Доњецка и Луганска.

Нуландова, иначе каријерни дипломата из шињела Била и Хилари Клинтон фокусирана на земље бившег Совјетског Савеза, била је једна од кључних особа у администрацији Барака Обаме са главним задужењем да "смирује" Русију.

Студирала је руску књижевност. Нажалост читавог света, то није оставило трага на њој...

Управо је Нуландова, као најгласнији заговорних политике заоштравања односа Запада са Русијом, била та која је активно учествовала у постављању антируског режима у Кијеву, чак је демонстрантима на Мајдану доносила колачиће и сендвиче.

Нуландова се састала са изгредницима у Кијеву 2014. године и обећала прозападним политичарима зајам од милијарду долара и војну помоћ.

У отвореном разговору који је непланирано процурио у јавност између Нуландове и тадашњег америчког амбасадора у Украјини Џефрија Пјата, њих двоје разговарају ко би са листе опозиционих политичара требало да замени Јануковича.

Том приликом је Нуландова дипломатски поручила "ј***ш ЕУ"; она је, иначе, у администрацији САД тада била задужена за односе и са ЕУ.

Супруг Нуландове је Роберт Кејган, амерички неоконзервативац, републиканац који је жестоки противник Трамpа и оснивач "Пројекта за ново америчко столеће" (ПНАЦ), расадника кадрова у потоњој администрацији Џорџа Буша млађег попут потпредседника САД Дика Чејнија, министра одбране Доналда Рамсфелда и саветника за националну безбедност Џона Болтона.

Кејганов ПНАЦ је основан 1996. на постулату да је Америци потребан "катаклизмичан догађај попут напада на Перл Харбур" у Другом светском рату, како би се "трансформисала" у глобалну суперсилу. Неколико година касније, након што су питомци ПНАЦ-а дошли на власт у Бушовој администрацији, уследио је напад на САД 11. септембра. 

ПНАЦ је у септембру 2000. објавио извештај "Обнова америчке одбране" који промовише "уверење да Америка треба да настоји да очува и прошири своју позицију глобалног лидерства тако што ће задржати предност америчких војних снага".

У извештају се поред осталог наводи и да "напредни облици биолошког ратовања, који могу да 'циљају' специфичне генотипове, могу да помере биолошки рат из области терора до политички корисног оруђа".

Занимљиво је да након почетка Специјалне војне операције Нуландова пред америчким Сенатом, на директно питање сенатора Марка Рубија да ли Украјинци имају биолошко оружје, није рекла ни "не" нити "не знам", већ је признала да они имају и биолошка постројења и материјале, и да, штавише, страхује да би све то могло да падне у руке Русима.

image