Србија и Балкан

На Опленцу обележана 103. годишњица смрти краља Петра Првог Карађорђевића (ВИДЕО)

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић истакао да је за време Петра Првог Карађорђевића остварен вишевековни идеал ослобођења и уједињења српског народа

У цркви Светог Ђорђа на Опленцу данас је обележена 103. годишњица смрти краља Петра Првог Карађорђевића, а венце на гроб краља Петра Првог положили су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, делегације Министарства одбране и Војске Србије, принц Александар Карађорђевић са породицом, као и представници општине Топола, задужбине краља Петра Првог и чланови удружења за неговање традиције ослободилачких ратова Србије.

Старовић је истакао да је за време Петра Првог Карађорђевића остварен вишевековни идеал ослобођења и уједињења српског народа.

Навео је да је Петар Први Карађорђевић, након ступања на престо 1903. године, рекао да Србијом неће владати он, већ закони и правда и да ће бити једнако примењивани на све.

"Зато није нимало случајно што и данас многи историчари кажу да тих десетак година након 1903, период владавине краља Петра Првог Карађорђевића, представља заправо и златно доба српске демократије и парламентаризма", рекао је Старовић.

Указао је да је српски народ имао посебно топао и непосредан однос према краљу Петру Првом и да га је народ, иако је Народна скупштина краљу доделила почасну титулу Великог Ослободиоца, много радије звао само "старим краљем" или Чика Пером.

Према речима Старовића, краљ Петар је то добро разумео, а о томе колико је ценио ту непосредну везу са народом говори то што је једном приликом свом старијем сину Ђорђу рекао да без љубави народне не вреде много сви престоли земаљски.

"Мислим да је то можда и најбоља порука и наук који нам након краља Петра Првог Великог Ослободиоца остаје и који треба да преносимо на наше потомке", истакао је Старовић.

Пре полагања венаца, у цркви на Опленцу, задужбини краља Петра Првог, служена је литургија и парастос у помен на краља Петра Првог Карађорђевића.

image