Србија и Балкан

Земље Сахела упутиле писмо СБ УН: Прихватите одговорност за подршку Украјине терористима

Буркина Фасо, Мали и Нигер затражили од СБ УН да спречи субверзивне акције Украјине
Земље Сахела упутиле писмо СБ УН: Прихватите одговорност за подршку Украјине терористима© Tanjug/AP Photo/Pamela Smith

Буркина Фасо, Мали и Нигер упутили су председавајућем Савета безбедности УН писмо у коме су осудили отворену подршку украјинских власти међународном тероризму, а посебно у региону Сахела.

"Министри спољних послова Буркине Фасо, Малија и Нигера противе се и оштро осуђују отворену и признату подршку Владе Републике Украјине међународном тероризму, посебно у региону Сахела", истиче се у документу.

Земље Сахела захтевале су да Савет безбедности УН "преузме одговорност за одлуку Украјине да подржи тероризам како би спречио ове субверзивне акције које угрожавају стабилност Сахела или чак читавог афричког континента". 

Мали и Нигер и недавно су позвали Савет безбедности УН да истражи да ли је Украјина пружила обавештајне податке побуњеницима који су поставили заседу и убили групу малијских војника, међу којима су били и руски борци. Буркина Фасо тада је такође критиковала "неприхватљиво" понашање Украјине и њихове "субверзивне акције" које угрожавају стабилност Африке.

Бамако и Нијамеј прекинули су дипломатске односе са Кијевом, оптужујући га да подржава "терористичке групе" након што је портпарол украјинске војне обавештајне службе назвао напад на северу Малија крајем јула "успешном војном операцијом".

Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да је Кијев, будући да не може да победи Руску Федерацију на бојном пољу, одлучио да отвори други фронт у Африци, подстичући терористичке групе у афричким државама, пријатељским Москви.

image