Свет

Велике промене у Африци: Успон Савеза држава Сахела

Од Сенегала и Малија, преко Буркине Фасо и Нигера, до Чада, Судана и Еритреје, у Африци се гради нови појас земаља које се окрећу против западне хегемоније
Велике промене у Африци: Успон Савеза држава Сахела© Tanjug/AP Photo/Sylvain Cherkaoui

Успон Осовина отпора у различитим деловима света је неминовна последица стварања мултиполарног света, а након Блиског истока, такав савез се формира и у Западној Африци, пише бразилски аналитичар Пепе Ескобар за портал "Крејдл".

Од Сенегала и Малија, преко Буркине Фасо и Нигера, до Чада, Судана и Еритреје, у Африци се гради нови појас земаља које се окрећу против западне хегемоније.

Последња у низу земаља које су промениле геополитичку оријентацију је Сенегал. За разлику од Нигера, у ком је промена дошла након пуча, у Сенегалу су њу донели избори.

Та западноафричка држава је ушла у нову еру након победе четрдесетчетворогодишњег Басиру Диомаје Фаја на председничким изборима 24. марта.

Тај некадашњи порески инспектор, који је провео две недеље у затвору пре него што је однео победу на изборима, изабран је на панафричкој платформи и залаже се за радикалне промене у "најстабилнијој афричкој демократији", након дугогодишње власти профранцуског председника Макија Сала.

Фај се, између осталог, залаже за обнову сенегалског суверенитета – који се у његовом изборном манифесту помиње чак 18 пута.

Кључ за ове промене је геоекономија, сматра Ескобар. Он подсећа да је Фај најавио да ће, када Сенегал постане значајан произвођач нафте и гаса, поново испреговарати уговоре са гигантима попут Би-Пија и британског "Ендевор мајнинга".

Најважније је то што Фај планира да одбаци коришћење ЦФА франка (валуте директно везане за евро) уз помоћ које Француска утиче на монетарну политику својих некадашњих колонија – као и успостављање нове валуте.

Савез држава Сахела

Фај још увек није говорио о протеривању француских трупа из Сенегала, али уколико би се то догодило, штета по Париз би била огромна. Француска ту западноафричку државу сматра кључним савезником у региону.

Сенегал је кључан и за блокаду Нигера, Малија и Буркине Фасо, које су недавно формирале Савез држава Сахела. Он изазива главобоље не само у Паризу, већ и у Вашингтону – што се види у спектакуларном распаду односа између Вашингтона и престонице Нигера Нијамеја.

У САД су и за то оптужили Русију, наводи Ескобар, и додаје да у Америци нису обратили довољно пажње на развој односа Москве и афричких престоница, као и приступање две афричке земље – Етиопије и Египта – формату БРИКС.

Вашингтон је сада приморан да повуче своје трупе из Нигера, у ком је до скоро имао две значајне базе, у Агадезу и Нијамеју, чија изградња је коштала око 150 милиона долара.

Њихови оперативини циљеви су, очекивано, обавијени велом мистерије. База у Нијамеју служи практично као обавештајни центар, у ком се обрађују подаци које прикупљају дронови MQ-9 "рипер". Америчка авијација користи и аеродром у Диркоу као базу за операције у Сахелу.

Занимљиво је, дакле, да у Нигеру практично постоји тајна база ЦИА која чак није ни пријављена. Она Американцима омогућава да прикупљају информација у читавој Западној Африци.

У Нигеру се налази око 1.000 америчких војника, који ће ускоро морати да напусте ту земљу, а Американци чине све што могу како би спречили губитак утицаја у том делу света.

Америчка државна подсекретарка за Африку Моли Фи само овог месеца посетила је Нигер два пута. Губитак база ће значити да је Вашингтон кренуо стопама Париза, који губи контролу над Сахелом.

У исто време, у јануару је Москву посетила позамашна делегација из Ниамеја. Руски председник Владимир Путин је прошле недеље телефоном разговарао о безбедносној сарадњи са привременим председником Малија Асимијем Гоитом и председником војне хунте Нигера Абдурахманом Тијанијем пре него што је разговарао са председником Републике Конго Денисом Нгесом.

Нова осовина у Африци

Прозападни режими широм Африке све су слабији, а Савез држава Сахела представља својеврсну "аванагарду" у новој Осовини отпора. Ту би требало додати и чланице БРИКС-а, Јужну Африку, Етиопију и Египат, као и потенцијалне чланице Алжир и Нигерију, наводи Ескобар.

Руско-кинеска стратешка сарадња у Африци очигледно је усмерена на дужи рок, рачунајући на тај континент као на кључног играча у мултиполарном свету.

У евроазијским круговима многи се већ шале на рачун "малог француског краља" Емануела Матрона, који је, највероватније због пораза у Западној Африци, почео да прети слањем француских трупа у Украјину.

Остаје чињеница да су, историјски гледано, афричке земље много позитивније гледале на СССР него на европске земље, а то се данас преноси и на Кину.

Као платформа за регионалну интеграцију, Савез држава Сахела има све што је потребно да донесе праву промену у региону, наводи Ескобар. Сенегал под Фајеом би се евентуално могао придружити, али Гвинеја том савезу већ нуди поуздан приступ мору.

То ће довести до прогресивног изумирања ЕКОВАС-а, са седиштем у Нигерији, који се налази под контролом Запада.

image