Србија и Балкан

Веља: Београд сноси пуну одговорност за сваку ескалацију

"Барикаде су поставили припадници такозване 'Цивилне заштите' и неки бивши припадници косовске полиције, који су поднели оставке у новембру ове године", изјавио је шеф кабинета председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи Бљерим Веља
Веља: Београд сноси пуну одговорност за сваку ескалацију© TANJUG/ STR/ bg

Бљерим Веља, шеф кабинета председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи, изнео је данас тврдњу да је Београд наложио својим, како је навео, ''нелегалним структурама да направе барикаде на северу'' Косова и Метохије.

"Барикаде су поставили припадници такозване 'Цивилне заштите' и неки бивши припадници косовске полиције, који су поднели оставке у новембру ове године", написао је Веља на Твитеру, пренела је "Коха диторе".

Како тврди, "Београд сноси пуну одговорност за сваку ескалацију".

Више стотина Срба блокирало је неколико путева на северу КиМ због хапшења бившег припадника косовоске полиције Дејана Пантића, који је 5. новембра заједно са својим колегама напустио ту институцију, а који је до тада био ангажован у полицијској станици у Косовској Митровици.

Харадинај позвао Приштину да "искористи све механизме"

Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај позвао је данас Приштину да искористи све механизме које има за хитно уклањање барикада.

Харадинај је на Фејсбуку позвао Владу Србије да одмах одустане од, како тврди, "ратнохушкачке политике" и повуче, како се изразио, "паравојне јединице са севера".

Он је апеловао на ЕУ и САД да интервенишу како би се смирила ситуација на северу КиМ, преноси "Коха".
Харадинај је оценио да мир нема алтернативу и поновио да би Београд и Приштина требало да седну и постигну "мировни споразум о међусобном признању".

Министар унутрашњих послова тзв. Косова Џељаљ Свечља изјавио је данас да је Пантић осумњичен за организовање "терористички напад на просторије ЦИК на северу Косова".

Срби који учествују у блокадама наводе да је ухапшени Пантић без мрље у каријери, као и да није учествовао у ратним дејствима на КиМ, те да не желе да дозволе да буде одведе у Приштину.

Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић поручио да је премијер привремених институција Аљбин Курти решио да без доказа прогони српске полицајце.

image