Србија и Балкан

Зашто Црна Гора бележи драстично већи број новорођених дечака него девојчица?

Као основни разлог овакве диспропорције у Црној Гори наводи се селективни абортус
Зашто Црна Гора бележи драстично већи број новорођених дечака него девојчица?© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Од 2008. до септембра 2023. године у Црној Гори је, према подацима Завода за статистику, рођено 117.346 беба, а број новорођенчади мушког пола је за 4.606 већи од броја рођених беба женског пола.

Истраживање Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА) показало је да се Црна Гора налази у групи од девет држава света са највећим поремећајем у односу новорођене мушке и женске деце. Наиме, нормалан однос мушке новорођенчади према женској је 105:100, док у Црној Гори тај однос износи 110:100.

Као основни разлог овакве диспропорције у Црној Гори наводи се селективни абортус, који се јавља као непосредна последица патријархалних уверења.

Др Јована Давидовић, која је докторирала на тему "Патријархална уверења и медијско портретисање родних односа на примеру селективног абортуса у Црној Гори", а њено истраживање је показало да се током последњих 20 година у држави просечно рађа 400 дечака више у односу на девојчице, док би нормална разлика између мушке и женске новорођенчади требало да буде између 130 и 165.

"То значи да одступање од неколико стотина недвосмислено указује на селективни абортус, зато што континуирана разлика у том обиму није остварива природним процесима", навела је Давидовић.

Истраживање је показало да сваки други испитаник верује да је жена као личност непотпуна уколико се "не оствари као мајка". Парадоксално је, упозоравала је др Давидовић, да сваки пети испитаник, који верује да абортус у потпуности треба забранити, истовремено подржава селективни абортус, уколико у породици нема мушке деце.

Када је Популациони фонд Уједињених нација исказао јавну забринутост поводом селективног абортуса у Црној Гори анализа медијског дискурса, према резултатима истраживања Јоване Давидовић, објаве у медијима су доминантно биле у складу са професионалним и етичким стандардима, али су медији проблему селективног абортуса ретко прилазили дубински.

Четвртина анализираних медијских објава је само посредно повезана са селективним абортусом.

image