Србија и Балкан

БИХ на прагу демографске катастрофе: "Власти као Пилат - перу руке"

Практично сваког месеца у овој години природни прираштај био је "дебело" испод нуле.
БИХ на прагу демографске катастрофе:  "Власти као Пилат - перу руке"© China Photos/Getty Images

Демографска катастрофа у БиХ сваким даном је све ближе, а процене из 2019. о томе да ће до 2060. године земља остати без 75 посто становништва, судећи према статистичким показатељима, све више иду у том смеру, пише портал сарајевског "Аваза".

Тако је, према последњим подацима Федералног завода за статистику, у октобру забележен негативан природни прираштај у осам кантона у ФБиХ, осим у Западнохерцеговачком и у Кантону Сарајево.

Ситуација је, додају, изразито забрињавајућа јер је практично сваког месеца у овој години природни прираштај био "дебело" испод нуле.

Александар Чавић, демограф, каже да на ово суморно стање упозорава већ двадесетак година.

"То није никаква алхемија ни метафизика, већ рачун, пројекција кретања броја становништва и промена у основним структурама која је, да тако кажем, демографски начин предвиђања будућности и која је рачунарског карактера. За ово се знало, а носиоци наше власти нису реаговали на адекватан начин. А једини адекватан начин јесте да одлуке буду донесене од оних органа власти који су за њих надлежни", каже Чавић за "Аваз".

Неопходан је, додаје, стратешки дугорочан приступ, јер су и ти проблеми дугорочни и управо као такви се, каже, морају посматрати јер ад хок и појединачне мере немају никаквог ефекта.

Потребни су, поручује Чавић, стратешки и шири друштвени приступ и интервенција, а све друго је замајавање и осуђено је на неуспех.

"На пример, све да се 100 милијарди марака сада издвоји за подстицање фертилитета, то ће на тржиште рада доћи за две деценије", указао је Чавић.

Психолог Марко Ромић наводи да се сведочи изузетно тешкој ситуацији у којој власти не показују никакву одговорност те наглашава да то стање траје заправо скоро 30 година.

"Уместо да у нашој земљи, која има све потенцијале и ресурсе, цвета економија и да ми и наша деца живимо пристојно и лепо од свог рада, ми заправо изумиремо. Све нас се мање рађа, све више умиремо, деца нам одлазе, породице одлазе, а шта раде наше власти? Рекао бих да од тога перу руке као Пилат", каже Ромић.

У ФБиХ је у октобру рођено 1.450 беба, а умрло је 1.635 становника. Природни прираштај износи – 185. У десет месеци ове године, од јануара до октобра, у ФБиХ рођено је 15.835 беба, а умрле су 19.943 особе.

image