Србија и Балкан

Једна особа погинула, 18 повређено у судару аутобуса и камиона у Умци: Ухапшен возач ГСП-а

Возачи који су учествовали у незгоди су тестирани и није детектовано присуство алкохола, као ни недозвољених опојних супстанци Наложено хапшење возача аутобуса због саобраћајке у Умки
Једна особа погинула, 18 повређено у судару аутобуса и камиона у Умци: Ухапшен возач ГСП-а© Milos Tesic/ATAImages

У саобраћајној незгоди до које је јутрос дошло између камиона и аутобуса на Новом обреновачком друму код Умке, једно лице - путник из аутобуса - је преминуло, док је 13 путника задобило лаке, а пет тешке телесне повреде и свима је пружена одговарајућа медицинска помоћ.

Друго основно јавно тужилаштво у Београду наложило је полицији да одреди задржавање возачу аутобуса М.К. (63), што је полиција и урадила.

Он се сумњичи за извршење кривичног дела тешко дело против безбедности јавног саобраћаја, саопштено је из тог тужилаштва.

Возачи који су учествовали у незгоди су тестирани и није детектовано присуство алкохола, као ни недозвољених опојних супстанци, наведено је у саопштењу.

Прва сазнања указују на то да се непосредно пре судара, камион налазио у зауставној траци.

М. К. је одређено задржавање до 48 часова и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен надлежном тужилаштву. Биће саслушан у понедељак, речено је раније за Н1.

Према њиховим сазнањима, утврђен је идентитет настрадале особе, реч је о мушкарцу (69).

Подсећамо, пет особа које су задобиле тешке телесне повреде пребачене су на одељење реанимације, речено је Танјугу у Хитној помоћи. Њихове екипе указале су лекарску помоћ на лицу места осталим повређеним особама. 

Саобраћај на овој деоници је обустављен у оба смера и преусмерава се на стари Обреновачки пут.

Сударили су се градски аутобус на линији 551 и камион. 

Увиђај је у току.

МУП: Аутобус налетео на теретно возило

Из МУП су саопштили да је, према првим информацијама, до незгоде дошло услед налетања аутобуса на теретно возило приликом кретања у смеру ка Београду.

"Саобраћајна полиција у континуитету спроводи контролу возача комерцијалних возила и надзор над радом превозника, а током акција појачане контроле усмерених на ову категорију возача, на дневном нивоу се на подручју Србије изврши контрола више од 1.300 возача теретних возила и више од 200 возача аутобуса, док се на дневном нивоу открије више од 1.000 прекршаја ових возача", пише у саопштењу.

МУП истиче да ће у оквиру напора да се смањи број саобраћајних незгода у којима учествују комерцијална возила, Управа саобраћајне полиције наставити и даље да врши контролу возача комерцијалних возила и да предузима све мере приликом надзора над радом превозника, како би се очувао ниво безбедности свих учесника у саобраћају, превасходно путника у јавном превозу.

Управа саобраћајне полиције апелује на сва правна лица, предузетнике и физичка лица која располажу комерцијалним возилима да прописно и безбедно учествују у саобраћају.

Синдикати: Контролисати рад возача

Синдикати "Центар", "Правда" и "Синдикат запослених у јавном превозу Београда", захтевају хитну и неодложну реакцију Управе саобраћајне полиције МУП и спровођење ригорозне и неселективне контроле рада возача ангажованих код приватних превозника у линијском превозу путника у Београду.

"Сведоци смо да код појединих приватних превозника возачи раде дуже од 12 сати у континуитету, иако је законом предвиђен максимум осам сати, чиме се директно угрожава безбедност свих Београђана, били они путници у тим аутобусима или други учесници у саобраћају", наводи се у саопштењу синдиката.

image