Србија и Балкан

Погинуо возач, повређенo 39 особа у судару код Младеновца; Дачић: Највероватније крив возач џипа

Дежурни јавни тужилац Основног јавног тужилаштва у Младеновцу обавио је увиђај и наложио ванредни технички преглед оба возила, преглед камера у аутобусу, алко-тестирање возача аутобуса и обдукцију возача путничког возила
Погинуо возач, повређенo 39 особа у судару код Младеновца; Дачић: Највероватније крив возач џипа© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Возач путничког аутомобила погинуо је јутрос у судару са аутобусом код Младеновца, а у Ургентни центар је довезено 39 особа од којих су шест теже повређене, сазнаје Танјуг.

Неки од повређених би требало да буду одвезени и у друге болнице, а већина има повреде главе, док су неки са ортопедским повредама.

Директан судар аутобуса и теренског аутомобила догодио се око 5.40 на путу Мали Пожаревац - Младеновац ка наплатној рампи, а у несрећи су учествовали џип и аутобус Ласта на линији 493. 

Дежурни јавни тужилац Основног јавног тужилаштва у Младеновцу обавио је увиђај и наложио ванредни технички преглед оба возила, преглед камера у аутобусу, алко-тестирање возача аутобуса и обдукцију возача путничког возила.

Крив возач џипа?

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачићи рекао је данас да је, према првим извештајима саобраћајне полиције за несрећу код Младеновца, вероватно крив возач аутомобила који се сударио са аутобусом.

Дачић је прецизирао да је, према информацијама које је добио од полиције, возач аутомобила скренуо у супротну траку и ударио директно у аутобус.

"Увек када изнесем такву информацију морам да кажем да је то информација коју добијем од полиције. Видеће се да ли ће увиђај тако то показати или не", рекао је он за ТВ Пинк и додао да је увиђај још у току.

Апеловао је на све учеснике у саобраћају да буду веома опрезни и навео да је већ неколико дана у току појачана контрола у саобраћаја.

Повређене је рано јутрос обишао министар здравља Златибор Лончар, који је рекао да су сви капацитети усмерени ка дијагностици преосталих пацијената који су у шоку, како би се одредило ко од њих остаје на лечењу, а ко може да оде на лечење код куће.

"Ради се дијагностика тренутно. Четворо ће сигурно бити задржани, а за остале ћемо видети касније", рекао је министар здравља.

Полиција тренутно регулише саобраћај на тој деоници који је успорен, а возила се преусмеравају преко Малог Поповића.

Предњи део аутобуса, као и путничког возила потпуно су смрскани, а делови су расути свуда по путу.

Весић: Мењамо закон, нулта толеранција за бахате возаче

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић је поручио је да министарство на чијем је челу заједно са Министарством унутрашњих послова месецима ради на изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја којима ће знатно бити пооштрене казне за бахате возаче и оне који не поштују прописе.

"Време је да за оне који се посебно бахато понашају у саобраћају предвидимо меру одузимања аутомобила, мислим на оне који возе супротном страном аутопута, оне који брзо возе у насељеном месту, у зонама школа и зонама пешачког прелаза. Осим тога, забраниће се претицање камиона на аутопуту што је такође велики проблем. Забраниће се камионима да имају расути терет који није покривен цирадом", рекао је Весић за ТВ Прва.

Министар је навео да ће таквим пооштреним казненим мерама сигурно бити смањен број саобраћајних несрећа, али да је свакако важна превенција.

"Ми као министарство инсистирамо на томе да се, када су у питању особе до 25 година, ограничи број коњских снага аутомобила које могу да возе за шта за сада постоји ограничење за пробну возачку али ово ограничење треба да се прошири на године живота. Велики број људи који гине у саобраћајним несрећама су управо млади људи који користе аутомобиле које не умеју са својим возачким искуством да возе па је потребно додатно пооштрити", рекао је Весић.

Он је додао да верује да ћемо на тај начин имати већу безбедност на путевима.
Осим измена и допуна Закона о безбедности саобраћаја, Весић је поменуо и Закон о путевима.

"То су неки од закона које министарство на чијем сам челу припрема и који ће бити на дневном реду скупштине. Верујем да ћемо тако успети да заштитимо више живота на нашим путевима", закључио је Весић.

Ласта: Путничко возило прешло у супротну траку

Саобраћајно предузеће Ласта Београд је саопштило да је путничко возило које се кретало у смеру Београд-Младеновац прешло у супротну траку и ударило у аутобус тог предузећа.

Додали су да је теже повређен и возач аутобуса, који је одвезен је у Ургентни центар на даље лечење.

На место несреће испред компаније дошли су извршни директор за саобраћај и извршни директор за техничке послове, наводе из Ласте.

"Овом приликом СП Ласта ад Београд изражава саучешће породици преминулог возача путничког возила, желимо свим повређеним путницима из аутобуса брз опоравак, уз напомену да је наша компанија спремна да у оквиру својих могућности пружи било какву потребну помоћ путницима из наведеног аутобуса", наведено је у саопштењу.

image