Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Колико је јака хрватска обавештајна мрежа у Србији?

"После физичких ликвидација, ликвидирали би и истину. За нас православне Србе, био је то одбрамбени рат, нисмо залазили у туђе њиве, бранили смо своје", записано је у књизи "Рат у Хрватској из пера обавештајца". Док су Срби само бранили, и још бране своја огњишта у Хрватској, шта хрватски шпијуни траже у Србији?
РТ Балкан анализа: Колико је јака хрватска обавештајна мрежа у Србији?© RT Balkan / filipbjorkman, LIGHTFIELD STUDIOS - stock.adobe.com

Према званичним информацијама, у Србији је од 2000. године ухапшено шест хрватских шпијуна, укључујући и оног који је "пао" јуче, а чије име није објављено.

Наравно, то је само врх леденог брега који је стигао до шире јавности, док су оперативна деловања служби испод површине много већа.

Да Хрватска систематски шпијунира Србију постало је јасно прошле године, када је први секретар хрватске амбасаде Хрвоје Шнајдер протеран под оптужбама да се бави шпијунажом и врбовањем за хрватску службу.

Колико је јака мрежа Хрватскe сигурносно-обавештајнe агенција (СОА) у Србији и шта су јој мете у нашој земљи?

Све своје ресурсе усмерили против Србије

Хрватска обавештајна служба није тако велика и јака како се нама чини, али је проблем што су комплетни капацитети и могућности СОА усмерени против Срба и Србије, упозорава бивши официр КОС Љубан Каран за РТ Балкан.

"Раде против Срба из Хрватске који су махом протерани, али још нису задовољни том бројком, већ настоје да протерају све, а њихова служба ради на томе да се протерани Срби ни случајно не врате", каже Каран.

У прилог овој тврдњи је и случај српског адвоката Немање Берића, ухапшеног у Хрватској јер је певао песму у својим колима, док је путовао ка свом огњишту у тој земљи.

Каран наводи да данашња Хрватска није одустала од три циља које је имао и усташки покрет: да створе независну државу, да та новостворена Хрватска буде етнички чиста, што су извршили злочиначким акцијама против Срба, и да Хрватска буде у оквирима што ближим границама НДХ.

"Претензије Хрватске према српским територијама остају нерешено питање, зато су веома заинтересовани да Србија буде слаба, да у њој буде поданичка власт, да се у Србији изврши политички преврат и да војно буду јачи од Србије. Чекају историјску шансу да остваре тај циљ", упозорава наш саговорник.

Експозитуре великих служби

Каран додаје да су СОА, као и остале службе у државама које окружују Србију, а које су НАТО чланице, само експозитуре великих обавештајних служби као што су америчка ЦИА, немачки БНД, британски МИ6 и других.

"Ове велике службе их инструишу и практично им диктирају да раде прљаве и рискантне послове као што је шпијунажа, због чега бивају откривени, суђени и компромитовани, а велике службе се не компромитују", појашњава Каран.

Упозорава да се тим службама из неких разлога много жури, те да постоје планови који захтевају хитне информације каква је Војска Србије, њено наоружање, планови, распоред и начин употребе војске у евентуалним сукобима.

На питање ко су људи које хрватска служба врбује, каран упозорава да људи греше када мисле да се преко Хрвата или Албанаца долази до информација о Србији.

"Не, они врбују Србе и знају да је то најбоље. Најпре изуче особу, да ли је склона новцу и пороцима. Неко ће за њих радити из политичких амбиција како би дошао на власт. Мотиви су различити и обавештајне службе изучавањем психолошких профила знају да врбују људе", каже Каран.

Осврћући се на слушај Шнајдера, Каран каже да је уобичајена праска свих обавештајних служби да онe који воде акције маскирају и заштите дипломатским имунитетом.

"Разлог томе је да они, као особе које знају све о хрватској обавештајној служби, не буду ухапшени, како не би у затвору причали нешто што не би смело да се сазна. Таквих као Шнајдер има у свакој амбасади и то баш зато да не би могли да буду ухапшени, већ само протерани као персоне нон грата", закључује Каран.

Хрватска није реаговала на хапшење, а шеф СОА Даниел Маркић тврди да не зна ко је ухапшени.

"И ја бих волео да знам ко је ухапшени хрватски шпијун у Србији", тврди Маркић у изјави за хрватске медије.

image