Србија и Балкан

Обавештајна операција НАТО против Србије: Координисан рад албанских, бугарских и хрватских служби

Српске безбедносне службе су у протекла три месеца разбиле чак четири шпијунске мреже и ухапсиле већи број лица осумњичених за кривично дело шпијунажа
Обавештајна операција НАТО против Србије: Координисан рад албанских, бугарских и хрватских служби© Pixabay

Током данашњег дана у заједничкој акцији припадника Безбедносно-информативне агенције и ВЈТ Јагодина, а у оквиру даље истраге и процесуирања групе лица која су чинила обавештајну мрежу коју је на простору наше земље формирао Д. Р. по налогу обавештајне агенције Албаније (ШИШ) и тзв. Обавештајне агенције Косова, ухапшен је још један члан те шпијунске групе.

У питању је П. М. из Јагодине, иначе држављанин Републике Србије, који је ухапшен приликом повратка из иностранства. Због сумње да је извршио кривично дело шпијунажа одређен му је притвор до 30 дана.

Како се наводи ухапшени је прикупљао податке и достављао их вођи ове шпијунске групе Д. Р. који их је даље прослеђивао припадницима обавештајне службе Албаније и тзв. Обавештајној агенцији Косова за шта су добијали новчану накнаду.

Ово је само још једно у низу хапшења шпијуна страних служби, које су српске обавештајне и безбедносне службе извршиле у последња три месеца, што је велики успех за нашу државу.

Од хрватске амбасаде до Босилеграда

Све је почело 20. новембра протеривањем првог секретара Амбасаде Републике Хрватске - Хрвоја Шнајдера, због шпијунских активности, конкретно врбовања људи за рад за хрватску службу. Овим потезима Шнајдер је прекршио Бечку конвенцију, која регулише дипломатско конзуларне односе, и због чега је проглашен "персоном нон грата".

Тада је покренута опсежна истрага о томе како је Шнајдер врбовао домаће политичаре, новинаре, активисте НВО и привреднике, као и о томе да ли је неко од њих узимао новац за одавање осетљивих информација. Бивши хрватски дипломата праћен је више од годину дана, током чега је установљено да је извлачио податке о унутрашњем страначком животу, изборним шансама, косовском питању, односима са Русима и Кинезима, стању у војсци...

Након хрватских, на ред су дошли бугарски шпијуни, па је тако почетком децембра ухапшен резервни официр Војске Србије и радник Центра за културу у Босилеграду - Љ. Г, такође због сумње о шпијунажи.

Ухапшени, држављанин Србије, терети се да је припадницима бугарске Државне агенције за националну сигурност (ДАНС) откривао тајне податке о ВС, који могу да проузрокују штетне последице за безбедност, одбрану и војне интересе Србије.

Главни предмет интересовања ухапшеног и његових налогодаваца биле су детаљне информације о бројности, кадровској хијерархији и структури, распореду, наоружању и опреми јединица на југу наше државе, пре свега Четврте бригаде Војске Србије са седиштем у Врању.

Агент ДАНС-а је прикупљао детаљне информације о припадницима српских служби безбедности из пограничног појаса уз Бугарску. Бројеве њихових телефона, адресе и податке о возилима које користе прослеђивао је ДАНС-у. Структура тих података указује на намеру праћења комуникација и кретања српских безбедњака, али с обзиром на то да су тражена и места њиховог становања, могуће је да су постојале и опасне идеје.

С обзиром на то да су људство и техника Четврте бригаде ВС распоређени на територији Врања и Бујановца, постоји основана сумња и да је бугарска агентура трговала тим подацима са албанским службама на КиМ.

Поред тога, бугарске шпијуне је занимало расположење народа на југу Србије пред изборе, нарочито у пограничним општинама са мањинским бугарским и албанским становништвом, због историјских претензија на овај део наше земље.

Истрагом је утврђено и да је Љ. Г. имао читаву агентурну мрежу која се пружала све до конзулата Републике Бугарске у Нишу, а хапшење бугарског обавештајца изазвало је панику у седишту ДАНС-а, где су покренули проверу о томе како је компромитована њихова мрежа на југоистоку Србије, у коју су осим локалних политичких функционера била укључена и војна лица.

Албанска веза и иностране организације

Као што је већ поменуто, последњи ухапшени осумњичен за шпијунажу, део је мреже раније ухапшеног Д. Р. који је 2022. постао сарадник Државне информативне службе Албаније (ШИШ), по чијим налозима је деловао до хапшења 12. јануара.

Наиме, Д. Р. је посредством ШИШ-а успоставио контакте и са тзв. Обавештајном агенцијом Косова и радио на прикупљању релевантних политичких, безбедносних и економских података у нашој земљи, који су били предмет интересовања обавештајне службе Албаније и тзв. Косова.

У питању су подаци о појединим припадницима безбедносних служби Србије и Србима са КиМ, а по налогу поменутих служби Д. Р. је био ангажован и током кризних ситуација на северу КиМ, за време протеста и барикада. Такође, у више наврата је тајно снимао покрете српских снага безбедности на подручју општине Рашка, пре свега јединица Војске Србије.

Дванаест дана након хапшења Д. Р. ухапшен је још један припадник његове мреже, А. Д. из Новог Пазара, који је по његовим налозима прикупљао податке и информације од значаја за албански ШИШ и тзв. ОА Косова.

Након хапшења шпијуна албанске службе, припадници БИА су 12. фебруара разбили још једну шпијунску мрежу, која је функционисала под окриљем једне иностране организације. Ухапшено је четири особе, иначе држављана Србије, од којих су две биле запослене у српској канцеларији ове организације, док су друге две биле запослене у државним органима Републике Србије.

Као и у претходним случајевима сви ухапшени бавили су се прикупљањем информација обавештајног карактера, од којих поједине имају статус поверљивости и тајности. Комуникацију и размену прикупљених података и информација обављали су преко заштићених/криптованих веза, а за достављене податке остваривали су противправну материјалну корист.

Део веће обавештајне операције НАТО усмерене против Србије

Сва ухапшена и протерана лица која се сумњиче за извршавање кривичног дела шпијунажа радили су за службе земаља које су чланице НАТО, стога постоји велика вероватноћа да је реч о координисаним акцијама, које су део веће обавештајне операције.

Овај став међу првима је изразио пензионисани потпуковник Контраобавештајне службе Љубан Каран који је још након хапшења агента бугарске службе изјавио да "НАТО против Србије води велику обавештајну операцију у којој су националне службе суседних држава само подизвођачи радова".

Каран је поводом најскоријег хапшења албанског агента за РТ Балкан изјавио:

"Оно што је сигурно јесте да је ухапшени био део албанске шпијунске мреже коју је оформио албански ШИШ, а та служба уступа своје агенте тзв. ОА Косова и ту нема сумње."

Што се тиче могуће сарадње, наш саговорник оценио је да је општепознато да обавештајне службе ових држава имају међусобну сарадњу, а нарочито хрватска, албанска и "косовска", као и да су оне део веће структуре у оквиру НАТО.

"Исто тако је тачно да су ове службе експозитуре великих западних служби, које координирају њиховим радом, како не би за џабе дуплирали неопходне капацитете, затим управљају њима и одређују тежиште њиховог рада", сматра Каран и додаје:

"Тако се нпр. хрватска служба више бави прикупљањем информација о унутрашњим проблемима, нашим политичарима, властима и раду партијских структура. Њихов циљ је да искоришћавањем ових података подстакну унутрашње сукобе и незадовољство, изведу народ на улицу и у крајњој линији изврше преврат".

Са друге стране, бугарска, албанска и служба тзв Косова оријентисане су на "обавештајно истраживање одбрамбених способности наше војске, при чему је Албанија фокусирана на истраживање простора уз административну линију и у складу са тим организује своје агенте да прате кретање Војске Србије и открију потенцијалне циљеве за тзв. КБС и службе, тј. оружане снаге великих сила које могу да их угрозе", сматра он.

Када је у питању агентурна мрежа у склопу интернационалне организације, Каран каже да за сада није познато да ли је она повезана са било којом конкретном службом или државом, али да ту опцију не треба искључивати.

Пензионисани потпуковник похваљује рад наших служби, које су у последња три месеца разбиле четири шпијунске мреже:

"Наше службе су постигле невероватан успех, јер открити макар једног шпијуна је велика ствар и може се описати као догађај од светског значаја. Наше службе открила су четири мреже и након тога наставиле даље са својим радом што је натерало стране агенције да предузму све оштрије мере обезбеђивања својих агената."

"То подразумева опремање њихових шпијуна све квалитетнијом опремом и уређајима за комуникацију и обучавање за заштиту од рада контраобавештајних служби. Међутим све ово није зауставило наше службе у даљем откривању мрежа на тлу Србије".

Наш саговорник закључује и да је ово добар показатељ да су се "наше службе опоравиле од некадашњег, може се рећи смисленог уништавања".

image