Србија и Балкан

Ближи се почетак нове школске године: Када почиње исплата 20.000 динара за уџбенике у Београду?

Пријава је почела 22. априла у школама и трајала је до краја августа, а исплата је требало да уследи 1. септембра
Ближи се почетак нове школске године: Када почиње исплата 20.000 динара за уџбенике у Београду?© Gerardo Vieyra/NurPhoto via Getty Image

За који дан почиње нова школска година, па је питање бесплатних уџбеника, односно 20.000 динара које је градоначелник Александар Шапић обећао свим школарцима на територији Београда, постало никад актуелније.

У зависности кога питате, новчана помоћ Града Београда очекује се најкасније до друге половине септембра.

Родитељи и наставници основних школа још увек немају званичних информација, ипак, надају се да ће новац лећи у првим данима прве недеље септембра – између понедељка 2. септембра и среде 4. септембра.

Исто очекују и у врху градске власти.

Директор једне средње школе на општини Палилула каже да је школама стигло обавештење од Секретаријата за образовање да до 6. септембра доставе податке о новоуписаним ученицима и онима који се из неког разлога до сада нису пријавили за ову врсту помоћи, преноси портал "Нова".

"Треба да доставимо списак нових ученика с обзиром да смо имали кашњења у вези са пријавом за државну помоћ. Многи родитељи се нису пријавили када је требало, заправо ни ми, запослени, нисмо знали до када је рок. Онда су уследили пријемни испити, па упис нових ђака, тако да смо ми прихватали те нове пријаве и баш ћемо данас-сутра да пошаљем нов списак", истиче директор.

Градоначелник Београда Александар Шапић раније је казао да се Град ове године определио да уместо набавке уџбеника, исплати новчани износ за сваког београдског ученика, као помоћ породицама поводом почетка нове школске године, јер је ово период када родитељи имају велике финансијске издатке.

Пријава је почела 22. априла у школама и трајала је до краја августа, а исплата је требало да уследи 1. септембра.

image