Србија и Балкан

Бесплатни уџбеници против немачког издавача: Још једна пресуда у корист професора Кавчића

Издавачи коруптивно делују на професоре, на наставнике, на директоре, потплаћујући их лаптоп рачунарима и путовањима у иностранство како би усвојили баш њихове уџбенике, наведено је у образложењу судске пресуде
Бесплатни уџбеници против немачког издавача: Још једна пресуда у корист професора Кавчића© Foto: Sergej Bibic

Професор Алек Кавчић и истоимена фондација добиле су још једну судску битку против немачке издавачке куће, овог пута јер је доказано да им није нарушио пословни кредибилитет, услед критика да боље пролазе код одабира школских издања уџбеника јер коруптивно делују на наставнике и професоре у школама.

Ово је трећа од укупно осам тужби које се воде против Фондације Алек Кавчић, или њега лично, од тога су три судске пресуде завршене у његову корист. 

Огранак велике немачке издавачке компаније "Клет", једне од најпознатијих и најпопуларнијих, поднела је тужбу против Фондације Алек Кавчић због нелојалне конкуренције, за забрану обмањујућег оглашавања, а тужба је "пала" и због поменуте "повреде пословног угледа", јер је професор јавно говорио да се уџбеници у основним школама у Србији бирају коруптивним радњама.

"Трећи основни суд је пресудио у корист професора Александра Кавчића по тужби "ИK Kлет" којом сe потврђује ранија одлука да професор изјавом да немачке издавачке куће боље пролазе зато што ти издавачи коруптивно делују на професоре и на наставнике, на директоре, потплаћујући их лаптоп рачунарима, путовањима у иностранство да би усвојили баш њихове уџбенике, није нарушио пословни углед нити кредитну способност", наводи се у пресуди суда.

Кавчић, иначе, своју борбу "против ветрењача" води од почетка 2021. године, пре свега јер Устав Републике Србије прописује да је основно образовање бесплатно и обавезно, те да би и уџбеници који важе као помоћна наставна средства према закону морали да буду доступни без новчане накнаде.

Александар Алек Кавчић за РТ Балкан каже да је та одлука важна, најпре што је показала да тужба "ИК Клет" није имала правних аргумената, да дијалог око образовања мора и треба да постоји, и што је суд утврдио да је борба за боље образовање у фокусу, како Фондације Алек Кавчић, тако и њега лично.

"Циљ образовања треба да буде знање, а не профит. С обзиром да је од осам тужби које се воде у овом тренутку ово трећа пресуда у нашу корист, верујем да ће се серијом добијених пресуда код локалне заједнице, родитеља, а нарочито Наставно-научних већа и директора школа у фокус ставити добробит ђака и омогућити им фер услове за стицање знања. Образложење пресуде суда указује да, када су у питању виши јавни интереси, морамо с пажњом прићи теми и осветлити све потенцијалне недостатке и аномалије које се појављују у друштву. Само бесплатно и квалитетно образовање може омогућити баш сваком детету да достигне свој пун потенцијал. То ми је сан", признаје овај филантроп и активиста.

Иначе, Комисија за заштиту конкуренције издала је извештај према коме је за израду уџбеника потребно тек 15 одсто у односу на малопродајну цену.

То фактички значи да је зарада на школском уџбенику готово петострука. 

"Два динара по страници је довољно да заради и штампарија и издавач, а уџбеници коштају и 10 динара по страници", рекао је Кавчић раније.

Фондација Алек Кавчић основана је у Америци 2017. године, а у Србији почиње да ради 2020. године.

Основни циљеви фондације су промоција образовања и науке и настојање да ђаци у Србији добију бесплатне уџбенике. У том циљу Фондација је посвећена подршци образовања и науке у Србији, промоцији наставника и наставничких вештина које унапређују позив и афирмишу знање као моћ друштва. Залагање за увођење бесплатних уџбеника траје, а корак у том правцу видљив је преко платформе www.besplatnabiblioteka. com.

"Свесни смо да у последње време друштво у целини чешће прича о увођењу бесплатних уџбеника, које је некада декларативно, некада уз доста проблема, а некада се наилази и на зид ћутања. Упркос свим притисцима одрицањима и уложеном времену, труду и другим ресурсима, исплати се истрајавати у намери јер улагање у знање, ученике и наставнике доноси добробит друштву у целини", додају из фондације, на чијим страницама су доступни бесплатни уџбеници више издавача за сваки разред основне школе, и то у ПДФ формату, дигиталном формату, а ту је и кутак за учитеље и наставнике.

Њихови бесплатни уџбеници нашли су пут до трећине основних школа у Србији.

image