Србија и Балкан

Митрополит Теодосије служио бдење уочи Велике Госпојине у Грачаници

Поводом празника сутра ће бити служена Света литургија, а затим ће у поподневним часовима у оквиру програма "Дани Грачанице 2024. – Културно забавно лето 2024." бити одржан први Сајам привреде, традиције и културе, као и шести Међуопштински сајам меда

Митрополит рашко-призренски Теодосије служио је у манастиру Грачаница, бденије уочи сутрашњег празника Велика Госпојина. Бденију у задужбини краља Милутина присуствовали су, осим верног народа, помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић и председник Привременог органа града Приштине Новак Живић.

Помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Милена Парлић је у лично име и у име директора Канцеларије Петра Петковића свим православним храшћанима честитала предстојећи празник.

"Грачаница сва у сјају дочекује велики празник Успења пресвете Богородице који се дочекује буквално у свим српским срединама, у свим градовима, селима, засеоцима. Сутра се уз песму, молитву, с љубављу, дочекује велики празник, овде у Грачаници посебно, имајући у виду да је ово и црквена и сеоска слава и да је сабор овде у Грачаници", истакла је Парлићева.

Она је нагласила да ће представници канцеларије заједно са Епархијом рашко-призренском сутра помолити за спас српског народа.

"У свим српским срединама, и онде где има Срба, и у оним обесрбљеним српским срединама, заједно са братством Епархије, помолићемо се за спас нашег народа, помолити се за спас наше цркве, да нам Господ Бог и Пресвета мајка Богородица дају снаге да издржимо сва искушења", рекла је Милена Парлић.

У току сутрашњег дана у манастиру Грачаница поводом празника биће служена Света литургија, а затим ће у поподневним часовима у оквиру програма "Дани Грачанице 2024. – Културно забавно лето 2024."  бити одржан први Сајам привреде, традиције и културе, као и шести Међуопштински сајам меда у организацији ПУ "Нуклеус" из Грачанице.

Празник Успења Пресвете Богородице, у народу познатији као Велика Госпојина успомена је на овоземаљску смрт Богородице и означава крај двонедељног поста.

image