И после Мила Мило: Зашто Црна Гора поново шверцује цигарете?

Иако је још пре две године тадашњи премијер Дритан Абазовић прогласио да је шверц цигарета у луци Бар клинички мртав, нови извештај из Брисела показао је да је кријумчарење цигарета у Црној Гори поприлично жилав самртник

"Кад се Мило Ђукановић окренуо и одмакао од Милошевића и кад је било врло тешко обезбедити финансирање за његову владу, почели смо да дозвољавамо масовним кријумчарима дувана да оперишу из Црне Горе. Ми као Запад. Окренули смо главу и одлучили да не видимо то кријумчарење", открио је некадашњи амерички амбасадор на Балкану Вилијам Монтгомери.

Посао дуванске мафије толико се разгранао да се поцепала на два дела – такозвани "мојковачки" и "гранд" клан. Њиховим називима кумовао је лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић, једне назвавши по месту одакле су – Мојковцу, а друге по хотелу у којем су се окупљали – "Гранд".

Ветрови са запада су се на час променили и пољуљали глисере који су превозили цигарете из Црне Горе, па се у Италији водио поступак против Ђукановића због шверца, али је казну успео да избегне захваљујући дипломатском имунитету.

И док је Ђукановић у политичкој пензији, а његови бивши сарадници у Спужу, нови извештај Европске служба за сузбијање превара (ОЛАФ) показао је да је у Црној Гори заплењено 62 милиона шверцованих цигарета.

Ко је преузео посао шверца и зашто до сада није заустављен?

Шверц прекинут само на шест месеци?

Након смене Ђукановића, 2020. године питање је било да ли ће нова влада Здравка Кривокапића наставити са шверцом цигарета или не, подсећа лидер Покрета за промене Небојша Медојевић.

У изјави за РТ Балкан каже да је главни проблем настао јер је он, као део тадашњег победничког Демократског фронта, тражио место потпредседника владе како би зауставио шверц цигарета и кокаина.

"Шверцерски лоби је са власницима 'Вијести', деловима цркве и бизнисменом Даком Давидовићем извршио утицај да се спречи да преузмем ту позицију", каже Медојевић.

Наводи да је Кривокапићева влада на шест месеци зауставила шверц цигарета, али је у мају 2021. за један викенд шверцовано 94 контејнера цигарета из складишта у луци Бар.

"То значи да је шверцерски лоби дао 9,6 милиона евра неким људима у влади да би могли да шверцују. То је био чин када је нова влада прихватила да настави са шверцовањем цигарета", каже Медојевић.

Наводи да је влада тада именовала новог директора Управе царина, јер да би посао био комплетан, потребно је да се увеже читав систем од шефа полиције, до шефа Агенције за националну безбедност и царине.

Британци физички затворили кријумчарење преко луке Бар

Имајући у виду да је шверц цигарета дословно био државни посао, прилику да држава настави да се финансира од тог бизниса након смене Ђукановића видео је и Дритан Абазовић. Својој влади предложио је да се магацин слободне луке Бар отвори, а цигарете без акцизних маркица заплене и продају легално на тржишту.

Ипак, брзо је схватио да су Црној Гори по том питању свезане руке јер је потписница протокола Светске здравствене организације о одузетим дуванским производима који предвиђа да сав заплењен диван мора бити уништен.

Ипак, шема шверца цигарета показала се још једном као изузетно жилава и то када су два камиона крцата цигаретама на путу из Подгорице до спалионице у Никшићу нестала. Чак 30 сати службеници обавештајне агенције јурили су изгубљене камионе. Вредност товара била је процењена на милион евра.

Медојевић наводи да су Британци, који су се иначе најгласније успротивили идеји Абазовића да цигарете врати на легално тржиште, физички прекинули шверц тако што су довели своје царинике у луку Бар, као и контејнер телекомуникационе опреме којом надгледају бродове који долазе.

"Тај канал шверца, преко луке Бар је прекинут, али постоје други канали. Шверц цигарета у Црној Гори ће постојати све док се не формира влада која неће примати новац од дуванских тајкуна. То се још није десило, све владе су на њиховом платном списку", тврди Медојевић.

Наш саговорник истиче да не постоји политичка воља да се спроведе општа акција чишћења државних органа од мафије – сви огранци функционишу и данас.

"Апсурдно је да је ухапшен Зоран Лазовић, а не његов шеф Мило Ђукановић. Ухапшен је Веселин Вељовић, а не његов шеф Душко Марковић, који оснива партију и учествује у изборима у Подгорици, иако је познато да је Марковић био шеф такозваног 'мојковачког' клана", закључује Медојевић.