Србија и Балкан

Ухапшени Зоран Лазовић и бивши специјални државни тужилац Црне Горе Миливоје Катнић

Катнић је био тужилац у случају "државни удар" у којем су политички представници Срба оптужени да су планирали насилно да смене власт Мила Ђукановића
Ухапшени Зоран Лазовић и бивши специјални државни тужилац Црне Горе Миливоје Катнић© R.R./ATAImages

Бивши високи полицијски функционер Зоран Лазовић и специјални тужилац Миливоје Катнић приведени су јутрос у Специјално полицијско одељење.

СДТ их сумњичи за стварање криминалне организације и злоупотребу службеног положаја.

Припадници Специјалног полицијског одељења обавили су рано јутрос претрес две породичне куће Зорана Лазовића у Бијелом Пољу, а обавестили су адвоката Зорана Пиперовића да ће претрести и стан на Забјелу.

Како је саопштио портпарол СДТ-а Вукас Радоњић, акција је спроведена на основу међусобне сарадње и вишемесечног координисаног деловања Специјалног државног тужилаштва, Специјалног полицијског одељења и Агенције Европске уније за сарадњу органа за спровођење закона - ЕУРОПОЛ.

Катнић и Лазовић, како је додао, биће спроведени специјалном тужиоцу ради саслушања у законском року.

"У току је и претресање њихових станова и других просторија, у Подгорици, Цетињу, Будви и Бијелом Пољу, ради проналаска трагова кривичног дела и предмета који могу бити од користи за поступак", саопштио је Радоњић.

Министар унутрашњих послова Црне Горе Данило Шарановић изјавио је да је хапшење Катнића и Лазовића још један доказ бескомпромисне посвећености безбедносног сектора изградњи државе слободних институција и владавине права.

"Наша одлука да више неће бити недодирљивих и да правда у нашој земљи више неће бити селективна препозната је и од стране наших партнера, а доказ тога је и одлична сарадња са ЕУРОПОЛ-ом, која даје овакве резултате", навео је Шарановић.

Катнић је био тужилац у случају "државни удар" у којем су политички представници Срба оптужени да су планирали насилно да смене власт Мила Ђукановића.

Лазовић је годинама био шеф полиције и важио је за Ђукановићевог човека од поверења. Његов син Петар Лазовић, такође припадник специјалне полиције, налази се у притвору због оптужби да је радио за кавачки клан. На Скај апликацији пронађене су фотографије Лазовића у друштву Радоја Звицера, шефа кавчана.

image