Србија и Балкан

Карл Билт: Кад "Косово" поднесе захтев за чланство у ЕУ тек ће се загрејати

Нове најаве из Европе о намерама Приштине, али и упозоравање на подигнуте тензије на северу Косова
Карл Билт: Кад "Косово" поднесе захтев за чланство у ЕУ тек ће се загрејатиGetty © Photo by Ann Tornkvist/Getty Images

Бивши министар спољних послова Шведске Карл Билт упозорава да би се напета ситуација на Косову могла да настави и наредних дана, пошто је Приштина најавила подношење захтева за чланство у ЕУ, преноси Репортери.

"На северу Косова поново криза. Ствари ће се такође загрејати јер Косово намерава да поднесе своју апликацију Европској унији у наредним данима", написао је шведски дипломата на Твитеру.

Билт је у објави додао да пре него што се та апликација било где помери, постоје договори који се морају поштовати и предузети тешки кораци.

Подсећамо, у новој верзији француско-немачког предлога за решење косовског питања налазе се следећи принципи: "Косово" добија међународноправну препознатљивост, односно чланство у Савету Европе, што је сигурно, као и чланство у Уједињеним нацијама, док Србија добија Заједницу српских општина, објавио је лист "Данас" прем информацијама из дипломатских кругова.

Премијер привремених власти у Приштини Аљбин Курти најавио је да ће "Косово" још током овог месеца поднети захтев Бриселу за чланство у ЕУ. Он је истакао да очекује подршку од те породице странака у ЕУ и предао им документ о намери Приштине да постане чланица ЕУ.

image