Србија и Балкан

РС договорила сарадњу с две кинеске компаније у области обновљивих извора енергије

Како се наводи, први пројекат који је предложен у оквиру стратешке сарадње је изградња ветроелектране чија ће коначна инсталирана снага бити утврђена након додатних анализа и израде студије економске оправданости
РС договорила сарадњу с две кинеске компаније у области обновљивих извора енергијеwww.globallookpress.com © Cfoto

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић је, у име РС, данас потписао Споразум о стратешкој сарадњи у области обновљивих извора енергије са две кинеске компаније, саопштило је ресорно министарство.

Компаније "Жонгбо груп" и "Чајна пауер" су на овај начин "изразиле интерес за истраживање потенцијала ветра и сунца на погодним локацијама у Републици Српској и за изградњу нових производних капацитета", преноси РТРС.

Како се наводи, први пројекат који је предложен у оквиру стратешке сарадње је изградња ветроелектране чија ће коначна инсталирана снага бити утврђена након додатних анализа и израде студије економске оправданости.

Влада Републике Српске је предметним споразумом изразила спремност да, у складу са важећим прописима Републике Српске, пружи подршку инвеститору у реализацији намера предвиђених овим документом.

"Жонгбо груп" има вишедеценијско искуство у изградњи постројења која користе обновљиве изворе енергије, производњи грађевинских делова, изградњи путева и брзих пруга, изградњи складишта у лукама и царинама, као и међународној трговини, а "Чајна пауер" је њихова компанија која је основана за потребе реализације пројеката ван граница Кине.

До сада су по систему "кључ у руке" изградиле око 10 гигавата соларних постројења укупне вредности око 3,3 милијарде евра.

image