Србија и Балкан

БИРН: Југоимпорт-СДПР ове године Израелу извезао оружје и муницију у вредности од 23,1 милиона евра

Влада Србије није коментарисала наводе које су објавили БИРН и израелски лист "Харец"
БИРН: Југоимпорт-СДПР ове године Израелу извезао оружје и муницију у вредности од 23,1 милиона евра© Milos Tesic/ATAImage

Србија је ове године Израелу извезла пошиљке оружја и муниције вредне 23,1 милиона евра, тврде у заједничком истраживању БИРН и израелски лист "Харец", наводећи да је водеће државно предузеће за извоз наоружања, Југоимпорт-СДПР, само у јулу у Израел извезло оружје и/ли муницију вредну 7,3 милиона евра.

То, како наводе, доказују подаци о пошиљци у јулу који се поклапају са пет летова израелских војних авиона са београдског аеродрома "Никола Тесла" до израелске ваздухопловне војне базе Неватим.

У претходном истраживању, два медија идентификовали су шест летова – у фебруару, марту и мају –  који се, тврде, такође поклапају са извозним подацима.

Најмање 15 летова од децембра 2023. до данас направили су израелски војни авиони или авиони познати по транспорту наоружања у Израел. Полетали су из Београда или Ниша, а крајње одредиште им је била ваздухопловна војна база Неватим, смештена недалеко од града Бершеве у југоисточном Израелу, тврде ови медији.

Према статистици коју више од 10 месеци сакупља "Харец", Србија је у врху листе земаља из који лете израелски војни авиони. Убедљиво на првом месту су базе Сједињених Америчких Држава широм света.

Влада Србије до сада није коментарисала сазнања БИРН-а о војним пошиљакама Израелу, док је Министарство за унутрашњу и спољну трговину у марту ове године одбило захтев БИРН-а за достављање података о извозу оружја у Израел, наводећи  да су те информације под ознаком "строго поверљиво".

Пре две недеље, 17. августа, министар спољних послова Марко Ђурић у интервјуу за "Џерузалим пост" одбио је да коментарише сазнања БИРН-а, као и да ли пошиљке Израелу представљају званичну државну политику.

"Србија ће увек позивати да се заустави насиље и људска патња, као и позивати на мирно, преговарано разрешење, договорено од стране свих укључених страна", рекао је Ђурић.

САД су већ деценијама највећи снабдевач Израела оружјем. Према извештају из 2023. Стокхолмског међународног института за истраживање мира, СИПРИ, чак 69 одсто израелске куповине долази од америчких компанија, 30 одсто из Немачке и 0,9 одсто из Италије.

image