Србија и Балкан

Боцан-Харченко се српским министрима: Разговори о руско-српском стратешком партнерству

Размењена су мишљења о актуелном стању и перспективама развоја руско-српског стратешког партнерства са фокусом на економску компоненту
Боцан-Харченко се српским министрима: Разговори о руско-српском стратешком партнерству© FOTO TANJUG/ Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede/ Katarina Vasić

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко одржао је састанке са министром без портфеља у Влади Републике Србије Ненадом Поповићем и министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Александаром Мартиновићем, саопштено је данас.

Боцан-Харченко и министар без портфеља Ненад Поповић, задужен за област међународне економске сарадње, разменили су јуче мишљења о актуелном стању и перспективама развоја руско-српског стратешког партнерства са фокусом на економску компоненту, саопштила је данас амбасада Русије у Србији.

Разговарано је о припреми заједничких догађаја поводом 80. годишњице ослобођења Београда од фашистичких окупатора, додаје се у саопштењу.

Са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Александром Мартиновићем руски амбасадор је разговарао о унапређењу сарадње Србије и Русије у области пољопривреде.

Министар је истакао да Србија и српски народ цене пријатељство Руске Федерације, указавши да је Русија, уз Кину, стална чланица Савета безбедности Уједињених нација која поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и не признаје лажну државу Косово, наводи се у саопштењу Мартиновићевог министарства.

Мартиновић додаје да Србија Руску Федерацију сматра не само партнером у међународним односима, већ и искреним пријатељем.

Министар је са амбасадором сагледао резултате досадашње сарадње у области пољопривреде и могућности за њено даље унапређење у будућности посебно имајући у виду да је Русија у овој области знатно напредовала, као и да је велики извозник свих врста пољопривредних производа.

Осврнувши се на домаћу пољопривредну производњу, Мартиновић је навео да Србија има квалитетне производе који могу да задовоље светске стандарде, те навео да би било значајно да се више српских производа, попут јабуке и другог воћа, али и меса и месних прерађевина, нађе у руским трговинским ланцима.

Разговарајући о Међувладином комитету за трговину, економску и научно-техничку сарадњу између Србије и Русије, чије је одржавање планирано крајем ове године, саговорници су размотрили могућности да се претходно организује састанак српско-руске Међувладине радне групе за сарадњу у области пољопривреде.

Како је наведено, на том састанку били би ближе прецизирани наредни кораци у сарадњи ресорних министарстава двеју земаља, а тема би, између осталог, била и интензивирање сарадње пољопривредних факултета и научних института Србије и Русије.

image