Србија и Балкан

ЕУ изасланик или шефица дипломатије "Косова": Мистерија Охридског споразума и писма Ане Брнабић

Србија остала доследна на тему непризнавања суверенитета и територијалног интегритета "Косова", тврди Гервала
ЕУ изасланик или шефица дипломатије "Косова": Мистерија Охридског споразума и писма Ане БрнабићGetty © Photo by North Macedonian Government/Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Иако је изасланик Европске уније за дијалог Косова и Србије Мирослав Лајчак данас у Приштини изјавио да је Србија повукла писмо из децембра 2023. године, у коме је навела да неће применити делове Охридског споразума који угрожавају њене националне интересе – то јест да је споразум прихватљив само у контексту који се не односи на де факто и де јуре признање Косова – приштинска министарка спољних послова Доника Гервала је ту вест донекле демантовала.

Наиме, Гервала је рекла да Србија није у потпуности повукла поменуто писмо, то јест да је остала доследна на тему непризнавања суверенитета и територијалног интегритета "Косова", а што је окарактерисала као "неприхватљиво", те додала да се нада да ће се ствари променити с новим људима који ће у Бриселу водити дијалог.

"Верујем да (Лајчак) говори о делимичном повлачењу њеног (тадашње премијерке Србије Ане Брнабић) писма, пошто се не одустаје од непризнавања суверенитета и територијалног интегритета Косова – што је неприхватљив приступ. Утисак који се ствара у овом такозваном процесу нормализације ЕУ у односу на Косово и Србију је то да што се положај косовских Срба више нормализује то се Србија више удаљава од те тзв. нормализације која је циљ Брисела", рекла је Гервала а пренела "Коха".

Истакла је да ће се дијалог тешко наставити уз непријатељски приступ Србије.

"Имамо договор да се све стране придржавају својих обавеза, али Србија је за сада веома далеко. Имајући у виду овај непријатељски приступ и језик који подстиче мржњу и сукобе, биће тешко наставити процес у Бриселу", додала је Гервала.

Поменуто писмо Брнабићева је послала Европској унији у децембру 2023. године и у њему изразила резерве које се односе на обавезе које произлазе из Споразума о путу ка нормализацији односа са тзв. Косовом, укључујући и Анекс примене.

"Споразум о путу ка нормализацији и Анекс за његову имплементацију сматра се прихватљивим искључиво у контексту који се не односи на де факто и де јуре признање Косова", наведено је у писму за које Лајчак тврди да је повучено, те да је Охридски споразум правно обавезујући за обе стране.

РТ Балкан је писао Влади Србије за коментар о писму, али нам је одговорено изјавом премијера Милоша Вучевића из Пирота да предстоји велика политичка и дипломатска борба за КиМ, односно да без Србије нема решења питања Косова и Метохије.

image