Србија и Балкан

Шта пише у изјави Брнабић о декларацији ЕУ: Нема признања независности тзв. Косова (ФОТО)

У Бриселу је одржан самит ЕУ-Западни Балкан, последњи ове године, а донета је декларација чији посебан део се односио на преговоре Београда и Приштине
Шта пише у изјави Брнабић о декларацији ЕУ: Нема признања независности тзв. Косова (ФОТО)© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Република Србија, посвећена европским интеграцијама и преговарачком процесу, генерално је сагласна, али са резервама, са декларацијом самита ЕУ-Западни Балкан из Брисела 13. децембра, као политичком изјавом и правно необавезујућим документом, пише у документу који је потписала премијерка Србије Ана Брнабић.

Споразум о путу и нормализацији и његов анекс, како су унети у ову декларацију, прихватљиви су искључиво у контексту који се не односи на дефакто и дејуре признање Косова.

"Република Србија наглашава да усклађивање не подразумева признавање чланства тзв. Косова у УН, систему организација и агенција УН, нити такозваног територијалног интегритета Косова", пише у документу.

Документ, наводи се, не представља правно обавезујући уговор по међународном праву, а усклађивање са Декларацијом не утиче ни на чињеницу да Косово и Метохија остаје интегрални део територије Републике Србије под међународном управом у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН из 1999. године, закључује се у изјави Брнабић.

Премијерка Ана Брнабић рекла је да се изјава односи на све споразуме о нормализацији о којима се разговарало током дијалога Београда и Приштине.

"А наша резерва, а наше црвене линије су те, да било какви споразуми о нормализацији не могу подразумевати, никада, ни де факто, ни де јуре признање тзв. републике Косово, и да никада не могу подразумевати да ми пристанемо на чланство тзв. републике Косово у УН или било којим организацијама у оквиру УН система", рекла је Брнабић за Танјуг.

На питање да ли је Декларација на коју је она уложила резерву била "мина за актуелну власт у Србији, у самом финишу кампање" премијерка је рекла да мисли да није, јер је Самит организован у време када нико није знао да ће се уопште одржати ванредни избори 17. децембра.

"Да је неко мислио баш на датум одржавања ванредних парламентарних, локалних и покрајниских избора у Србији - није. Ово показује и са колико пажње ми читамо сваку реч и свако слово у тим декларацијама и како се према томе односимо да би у сваком тренутку заштитили националне интересе Србије и нашег народа", рекла је Брнабић.

Европска унија позвала је на убрзање процеса приступања Западног Балкана том блоку и тражи од Београда и Приштине брз напредак у нормализацији односа и да у потпуности, без даљих одлагања или предуслова, примене постигнуте споразуме, укључујући споразум о путу ка нормализацији односа и његов имплементациони анекс.

У декларацији се тражи се потпуно усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ и напомиње да ће ЕУ брзо испитати предлоге изнете у Плану раста за унапређење економске интеграције Западног Балкана са ЕУ.

Наводи се да ЕУ наставља да у потпуности подржава напоре високог представника ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепа Бореља и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања западног Балкана Мирослава Лајчака.

Како се додаје, ЕУ очекује "конструктиван ангажман" Београда и Приштине "у доброј вери и духу компромиса" да би се постигао брз напредак у нормализацији њихових односа, што је, како се наводи, критично важно за сигурност и стабилност целог региона и за осигурање да две стране могу да напредују на европском путу.

"Позивамо стране да, без даљих одлагања и предуслова, потпуно спроведу Споразум о путу нормализације и његов Анекс за имплементацију, као и све претходне споразуме", наводи се у декларацији.

Како се додаје, од Београда и Приштине се очекује да наставе да улажу континуиране напоре за смиривање напетости у складу са захтевима ЕУ и да се уздрже од једностраних и некоординисаних акција, које би, упозорава се, могле да доведу до даљих тензија и насиља, као и реторике која не води нормализацији односа.

image
VV inauguration
banner