Србија и Балкан

Какав ће бити нови систем уласка у ЕУ: Туристичке агенције нуде помоћ путницима

Туристички радници још увек не знају да ли ће путницима помагати од 10. новембра када би требало да почне онлајн попуњавање формулара ради евиденције уласка у неку земљу ЕУ
Какав ће бити нови систем уласка у ЕУ: Туристичке агенције нуде помоћ путницима© TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

У туристичким агенцијама у Србији још увек не знају које ће податке путник из Србије у земље ЕУ, шенгенске зоне и остале морати да достави од 10. новембра ове године за формулар који су оне увеле, али су рекли да ће помоћи свима којима је потребна подршка јер ће се то попуњавати онлајн.

Председник Националне асоцијације туристичких агенција Србије (НАТАС) Драган Суботић изјавио је за агенцију Бета да ће све чланице тог удружења њиховим путницима, ако затраже, бесплатно пружити помоћ.

"Тек 6. октобра видећемо како изгледа Систем уласка и изласка (Ентри/Егзит Систем - ЕЕС), односно евиденција уласка у 30 земаља за путнике којима није потребна виза за приступ Европској унији. Имплементација тих нових прописа почиње 10. новембра", рекао је Суботић.

Тај систем или евиденција је бесплатна како је предвидела ЕУ. То је први корак или пробни период за увођење дозволе за приступ земљама чланицама кроз Европски систем за информисање и ауторизацију (ЕТИАС) идућег пролећа.

Пропис о тој дозволи ће се примењивати од маја 2025. године за путовања у укупно 30 европских земаља: у све ЕУ чланице, осим Ирске и Кипра, као и Лихтенштајн, Норвешку, Исланд и Швајцарску.

Пропис ће се односити на путнике из 60 земаља, међу којима су САД, Аустралија, Велика Британија, Украјина, Јапан, Бразил, Аргентина, као и на земље Западног Балкана - Србију, Црну Гору, Босну и Херцеговину, Северну Македонију и Албанију.

Суботић је рекао да још није све најјасније, али да ће агенције, чланице НАТАС-а свакако пружити бесплатну помоћ путницима који то затраже, чак и када се уведе обавеза за плаћање дозволе ЕТИАС од седам евра.

Он је рекао да постоји страховање да би задржавање на свим граничним прелазима, било да су на земљи, води или аеродрому, трајати дуже него до сада јер би ради евиденције уласка требало да се скенирају прсти и лице, па је питање да ли ће се сви путници лако снаћи, слушајући упутства.

Комерцијални директор "Плана турса" Милан Васић је за Бету рекао да ће њиховим путницима такође помоћи у онлајн попуњавању формулара ради евиденције уласка у неку земљу, али да се још не зна колико ће података садржати и колико ће то тражити времена од туристичких радника, а сходно томе, и да ли ће се наплаћивати.

Председник Скупштине Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА) Србије Владимир Влахо навео је да дозволу ЕТИАС покушавају да уведу већ осам година, и да је сваке године "иста прича", али да досад није примењена и да и сада не изгледа да ће то бити једноставно у пракси.

"Немамо још ни став да ли ће агенције наплаћивати ако путницима пружамо услугу попуњавања формулара ради евиденције или дозволе ЕТИАС", рекао је Влахо.

Ново правило за пријављивање које ће важити од 10. новембра је, како су објаснили европски званичници, "ствар евидентирања, а не провере".

Систем путницима неће слати повратну информацију, не издају се додатни документи за прелазак границе неке од ЕУ земаља и не постоји могућност забране уласка у ЕУ само на основу попуњеног формулара.

Тако, како су навели, могу да прате ко улази и колико остаје у ЕУ, а сврха је да се убрза прелазак границе, јер више неће бити "лупања" печата у пасоше.

Систем ће бити централизован, па ће регулаторно тело ЕУ за миграције моћи у реалном времену да зна шта се догађа, док је досад свака држава посебно бележила податке који су се размењивали ако постоји посебан захтев.

При уласку у 30 европских земаља регистроваће се име путника, тип пасоша, биометријски подаци попут отисака прстију и фотографија лица, као и датуми и места уласка и изласка.

Када се једном попуни, формулар ће важити три године, али ће бити провераван при сваком преласку границе, те више неће бити потребе за печатирањем пасоша.

Изузетак међу чланицама Европске уније ће бити Кипар и Ирска, где ће обележавање пасоша печатом остати на снази.

image