Свет

Одлаже се ЕТИАС, уводи се такса за Шенген: Рампа и за Србију

Циљ овог система је да се тачно зна ко прелази границе ЕУ и пре него што особа дође на границу, рекао је бивши европски званичник
Одлаже се ЕТИАС, уводи се такса за Шенген: Рампа и за Србијуwww.globallookpress.com © Matthias Balk

Месецима најављиван систем за информације о путовањима и одобравање путовања у земље ЕУ (ЕТИАС) неће још заживети.

Први рок, који је био постављен за 1. јануар 2023, продужен је, а судећи према вестима из ЕУ, тешко да ће систем бити у употреби током следеће године.

Из Делегације ЕУ у БиХ кажу за "Дојче веле" да увођење овог система нема никакве везе с безвизним режимом, који остаје на снази.

ЕТИАС је замишљен као аутоматизовани електронски систем који омогућава улазак и води евиденцију о посетиоцима из земаља којима није потребна виза за путовање у Шенген зону.

"Очекује се да ће систем постати оперативан до краја 2023", рекао је портпарол Делегације ЕУ у БиХ Фердинанд Коениг.

Контрола пре границе

ЕТИАС систем је сличан ЕСТА систему у САД који грађанима земаља којима није потребна виза омогућава бржи прелазак границе.

Бивши председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је 2016. рекао да је циљ увођења овог система да се тачно зна ко прелази границе ЕУ и пре него је та особа прешла границу. Дакле, нека врста контроле и пре појављивања на граници.

Коначну одлуку ће донети Европска комисија, а земље Западног Балкана на које се она односи су БиХ, Албанија, Северна Македонија и Црна Гора.

За све те земље потребан је само биометријски пасош за попуну ЕТИАС документа.

Путовање из Србије

Грађани Србије тренутно могу да путују у европску шенгенску зону без визе или било каквог претходног одобрења, али од 2023. године то више неће бити могуће.

Што се тиче Србије, на интернет страницама европских институција наводи се да је такође потребан само биометријски пасош, осим у случају издавања путне исправе од Координационе управе Србије, када је потребна виза за улазак у земље ЕУ, пише "Дојче веле".

Наши грађани ће попуњавати онлајн формулар за пријаву на званичној ЕТИАС веб страници или мобилној апликацији, које ће бити покренуте када ЕТИАС постане оперативан. Пријаву шаљете најкасније 96 сати пре датума путовања, а у њој наводите адресу е-поште, затим податке о пасошу, као и личне податке.

Накнада за пријаву износиће седам евра за све подносиоце захтева који су старији од 18, а млађи од 70 година. Накнада у износу од седам евра наплаћује се приликом подношења пријаве и то је једина накнада коју је неопходно платити. Малолетници и лица старија од 70 година добиће ЕТИАС бесплатно.

За пријаву ће вам бити потребно 10 минута а на одобрење се чека неколико минута од тренутка подношења пријаве.

Добијено одобрење важиће три године и у том периоду број путовања у земље ЕУ није ограничен. Уз ЕТИАС, грађани Србије моћи ће да остану у Европској унији највише 90 дана у периоду од 180 дана.

Држављани Србије ће тако од новембра 2023. морати да имају ЕТИАС за улазак у следећих 30 земаља: Аустрију, Белгију, Бугарску, Хрватску, Кипар, Чешку, Данску, Естонију, Финску, Француску, Немачку, Грчку, Мађарску, Исланд, Италију, Летонију, Лихтенштајн, Литванију, Луксембург, Малту, Холандију, Норвешку, Пољску, Португал, Румунију, Словачку, Словенију, Шпанију, Шведску и Швајцарску. Сходно томе, грађанима Србије ће бити потребан ЕТИАС и да би посетили следеће европске микродржаве са отвореним границама: Монако (преко Француске), Сан Марино (преко Италије) и Ватикан (преко Италије), пишу домаћи медији.

Систем би требало да допринесе смањењу актуелних безбедносних, здравствених и миграторних ризика, а односи се на 63 државе које нису чланице Европске уније, али чији грађани могу да путују без виза у шенгенску зону.

Како се наводи, мало је вероватно да ће грађанима Србије бити одбијен захтев за улазак у Европску унију када ЕТИАС буде покренут.

Ипак, пријава за ЕТИАС могла би бити одбијена уколико подносилац има криминалну прошлост, представља опасност за друштво или се налази на листи за прац́ење путовања у вези са осумњиченим терористима. Такође, разлог за одбијање може бити и давање лажних информација током пријаве, као и путовање из области са епидемијом/пандемијом, због чега подносилац пријаве може представљати опасност по јавно здравље.

Путници из земаља за које је омогућен безвизни режим путовања у ЕУ и даље ће моћи да путују без визе.

image
VV inauguration
banner