Србија и Балкан

Утврђена листа кандидата за чланове САНУ: Предложен и проф. Слободан Антонић, колумниста РТ Балкан

Изборна скупштина биће одржана 7. новембра када ће осам одељења САНУ бирати нове редовне, дописне и иностране чланове
Утврђена листа кандидата за чланове САНУ: Предложен и проф. Слободан Антонић, колумниста РТ Балкан© A.K./ATAImages

Председништво Српске академија наука и уметности (САНУ) утврдило је дефинитивну листу кандидата за редовне, дописне и иностране чланове, пред изборну скупштину 7. новембра, изјавио је данас председник академије Зоран Кнежевић.

"Ови избори су изузетно важни за академију", истакао је Кнежевић на конференцији за новинаре у САНУ.

Кнежевић је упозорио да се већ у дужем раздобљу број академика постепено смањује, и да САНУ тренутно има 116 чланова, "што је три мање у односу на претходни изборни циклус".

Поред тога што је САНУ академија са најмањим бројем чланова у региону у односу на број становника земље, Кнежевић је додао и да је структурни проблем знатно већи број чланова у одељењима природних наука, у односу на друштвене.

"Позната је чињеница да имамо релативно мали број жена. То није добро, ни оправдано", упозорио је Кнежевић.

Према његовим речима, у претходном изборном циклусу САНУ је имала "добар број кандидаткиња које су биле одличне и могле су бити изабране".

"Зашто нису, то је тешко објашњиво. Надамо се да ће сада да се то измени", додао је Кнежевић.

Председништво САНУ је на седници у јуну утврдило коначну листу кандидата за избор редовних, дописних и иностраних чланова.

Кандидати за редовне чланове Одељења САНУ за математику, физику и геонауке су Бранислав Јеленковић и Слободан Марковић, а за дописне Магдалена Ђорђевић, Мирјана Ивановић, Антун Балаж, Стево Стевић, Дејан Прелевић и Вељко Милутиновић.

Кандидат Одељења хемијских и биолошких наука за редовног члана САНУ је Тања Ћирковић Величковић, а дописног Игор Пашти, док је кандидат Одељења техничких наука за редовног члана Влада Вељковић, а дописног Весна Мишковић Станковић, Бранко Колунџија, Бранко Матовић и Мирослав Драмићанин.

Из Одељења медицинских наука кандидат за редовног члана је Татјана Симић, а за дописне Бранко Белеслин, Лазар Давидовић, Гордана Коцић и Милан Недељковић.

Из Одељења језика и књижевности за редовне су предложени Зоран Пауновић, Љубинко Раденковић, Слободан Грубачић и Јован Делић, а дописне Милена Марковић, Марта Бјелетић и Горана Раичевић.

Кандидати Одељења друштвених наука за редовне чланове су Алпар Лошонц и Павле Петровић, а за дописне Слободан Антонић, Милојко Арсић, Борис Милосављевић, Мирјана Рашевић и Снежана Смедеревац.

За редовне чланове из Одељења историјских наука кандидати су Драган Војводић, Вујадин Иванишевић и Мира Радојевић, а за дописне Петар Крестић, Весна Бикић, Игор Борозан, Бојана Крсмановић, Александар Растовић и Иван Јордовић.

Кандидати Одељења уметности за редовне чланове САНУ су Јелена Јовановић, Милан Марић, Сава Халугин, а дописне Дејан Миљковић, Александра Вребалов, Желимир Жилник и Вида Огњеновић.

Кандидати за иностране чланове САНУ су Владан Вулетић, Никос Макрис, Весна Гаровић, Јанко Ж. Николић и Драго Кекановић.

image