Србија и Балкан

Изборна скупштина САНУ 7. новембра

Одељења САНУ крајем маја донеће одлуку кога предлажу за избор у дописне, редовне и иностране чланове
Изборна скупштина САНУ 7. новембра© M.A./ATAImages

Српска академија наука и уметности (САНУ) одржаће 7. новембра изборну скупштину, најавио је генерални секретар САНУ Небојша Лалић.

Академик Лалић је рекао на конференцији за новинаре да ће у оквиру процедуре започете у октобру 2023. године одељења САНУ крајем маја донети одлуку кога предлажу за избор у дописне, редовне и иностране чланове.

Према његовим речима, Председништво ће 6. јуна усвојити коначну листу кандидата, која ће постати јавна крајем августа.

Од предстојећих активности академије, Лалић је поменуо да ће 11. јуна бити отворена изложба "Кун: Уметник - радник- борац" у Галерији САНУ, у сарадњи са Музејом савремене уметности и Музејом Југославије.

Из САНУ је најављено да ће први пут после више од пола века бити приређена ретроспективна изложба радова Ђорђа Андрејевића Куна (1904-1964).

"Ниједно име у југословенској модернистичкој уметности није у толикој мери оставило трага у ономе што називамо критичким реализмом", подсетили су из САНУ.

Лалић је нагласио да је у Галерији САНУ у току изложба "Урош Предић: Живот посвећен лепоти и уметности" коју је до сада посетило скоро 90.000 људи, а ускоро очекују и 100.000 посетиоца, коме ће дати спомен награду.

Према његовим речима, занимљиво је видети и изложбу "Александар Ђорђевић - Градитељ Београда" у Галерији науке и технике САНУ, на којој посетиоци могу да препознају неке од кључних грађевина које је архитекта оставио за собом.

Говорећи о издавачкој делатности САНУ, Лалић је најавио да ће ове године изаћи четврти, последњи том из едиције "Живот и стваралаштво жена чланова Српског ученог друштва, Српске краљевске академије и САНУ".

image