Србија и Балкан

Случај "застава": Шта се десило у Влади Србије током посете званичника из Црне Горе (ФОТО)

Састанак који је збио 10. септембра у Београду био је повод да реагује министар спољних послова Црне Горе
Случај "застава": Шта се десило у Влади Србије током посете званичника из Црне Горе (ФОТО)© Министарство културе Србије

То што је потпредседник Владе Црне Горе за образовање, науку и односе са верским заједницама Будимир Алексић у прву службену посету дошао у Србију, није се свидело делу црногорске јавности.

На састанку са министром за културу Србије Николом Селаковићем, Алексић је рекао да две земље припадају истој културолошкој традицији коју је обликовала хришћанска православна вера.

Ипак, највећи трн у оку читалачке публике у Црној Гори била је фотографија са сусрета. На њој иза двојице званичника стоје застава Србије и тробојка.

Одмах се домаћа јавност узнемирила и осудила потпредседника владе јер није истакао заставу Црне Горе. Иако је таква информација одмах демантована, и фотографијама доказано да су симболи Црне Горе истакнути током састанка, бура се није стишала.

Потпредседник Владе Црне Горе и министар спољних послова Ервин Ибрахимовић упутио је члановима извршне власти допис у ком скреће пажњу на неопходност истицања државних симбола током званичних и радних посета, као и поштовање протокола у тим приликама.

Повод за допис било је, како наводи "недавно дешавање везано за неистицање државних симбола током званичних и радних посета чланова владе".

Ибрахимовић је то оценио као технички пропуст, а не намерни чин, али ипак упозорава да "и ситни пропусти могу да нанесу штету како билатералним односима, тако и самом угледу државе".

Колеге из владе подсећа да укључе у своје посете представнике амбасада како не би дошло до сличних пропуста.

Ибрахимовић је у допису колегама навео да мисли да влада "има прилику да нашој држави врати имиџ лидера европских интеграција и следеће чланице ЕУ".

"То можемо учинити једино поштујући Устав, законе и устаљена општа правила дипломатске праксе, посебно током организовања састанака с представницима других држава и уважавања суседа и јачања регионалних односа", поручио је.

Занимљиво да су потом на друштвеним мрежама освануле фотографије Ибрахимовића са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом на којем су истакнуте само застава Турске, али не и Црне Горе.

image