Србија и Балкан

Мандић дочекао митрополита Јоаникија уз тробојку: Црква је створила Црну Гору (ФОТО)

Пажњу медија привукло је то што је приликом сусрета у кабинету председника Скупштине била истакнута, осим државне заставе Црне Горе, и тробојка
Мандић дочекао митрополита Јоаникија уз тробојку: Црква је створила Црну Гору (ФОТО)© X/Andrija Mandić

Председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић састао се данас са митрополитом црногорско-приморским Јоаникијем у згради црногорског парламента.

Мандић је, наводи се у саопштењу након састанка, Јоаникију пожелео добродошлицу и истакао да су он и странка Нова српска демократија коју предводи, увек с посебном пажњом третирали "улогу митрополита и Цркве која је створила Црну Гору, додајући да су кроз њену историју митрополити династије Петровић Његош осим духовних били и световни владари Црне Горе".

Пажњу медија привукло је то што је приликом сусрета у кабинету председника скупштине била истакнута, осим државне заставе Црне Горе, и тробојка.

Председник скупштине је казао и да улаже максимум како би институција на чијем је челу радила што ефикасније и како би се одлуке доносиле уз што већи консензус, на шта је Јоаникије казао да се јасно види да су ствари у земљи кренуле набоље.

"Сви, укључујући и Цркву су приметили да нови сазив Скупштине Црне Горе доноси веома важне одлуке и остварује запажена достигнућа", рекао је Јоаникије, наводи се у саопштењу.

Мандић је митрополиту поклонио панагију Богородице с малим Христом на рукама, крст са златним ланцем, часни крст, икону Светог Симеона Мироточивог, који је рођен у некадашњој Рибници и који је заштитник главног града Подгорице, као и икону Светог Саве.

Јоаникије је Мандићу уручио репринт Мирослављевог јеванђеља, истакавши да је то највреднији и најстарији српски средњевековни ћирилични споменик који је рукописан на простору данашње Црне Горе и нераскидиво везан за њу.

image